Societat

Societat

Moviments virtuals

El Tecnocampus de Mataró estrena un equipament per produir videojocs i audiovisuals en tres dimensions

El faran servir els estudiants de grau del campus universitari, però també les empreses

Un alumne es col·loca un vestit negre especial amb 37 petites esferes blanques situades en diferents parts del cos. Parat al centre de l'aula, els seus moviments són imitats en temps real per una mena d'androide en una pantalla d'ordinador projectada en una de les parets. Les vuit càmeres instal·lades estratègicament al seu voltant no deixen escapar cap gest. Mentrestant, el professor de l'Escola Superior Politècnica Josep López Xarbau explica a la resta d'estudiants com funciona una de les tècniques més utilitzades per donar vida a personatges animats, la captura de moviment.

Les instal·lacions del Tecnocampus han estrenat una aula equipada amb aquest sistema que es basa en un conjunt de càmeres d'infrarojos que recullen la informació provinent dels marcadors repartits per tot el cos de l'actor, especialment en les articulacions. López Xarbau destaca que aquests sensors ajuden les càmeres a detectar on són aquests punts des de diferents angles i així crear un mapa de coordenades per reproduir el moviment amb exactitud i en tres dimensions. “Podem mesurar amb una resolució de menys d'un mil·límetre i d'aquesta manera crear personatges amb moviments més naturals i fluids”, destaca.

En el cas del Tecnocampus, el Mocap, que és l'acrònim que s'empra per fer referència a aquesta tècnica, s'utilitzarà per a la docència en els graus de disseny i producció de videojocs, i de mitjans audiovisuals. L'ús de la captura de moviment ofereix certs avantatges com ara el realisme i l'estalvi de temps respecte a si l'animació es fes completament digital i, no cal dir-ho, si es compara amb el sistema tradicional de dibuixar a mà. La indústria dels videojocs ha trobat en aquesta forma de crear personatges tot un filó. Saltar, córrer, brandar una espasa o, fins i tot, ballar són alguns dels gestos senzills que es poden gravar en poca estona, però el desenvolupament d'aquesta tècnica pot anar més enllà i, fins i tot, es pot arribar a captar moviments facials. Tot i que la sala del Tecnocampus té algunes limitacions, com ara el fet que només es pot enregistrar el moviment d'un sol actor, la intenció és millorar aquest aspecte i ampliar el nombre de càmeres infraroges per aconseguir-ho. De moment, la inversió que ha fet el campus universitari mataroní és de 18.000 euros, que emmarca en la línia d'oferir les millors instal·lacions possibles als estudiants del parc. El director d'infraestructures i serveis de la Fundació Tecnocampus, Joan Gil, defensa que són pocs els centres docents que tinguin espais com aquest i, de fet, alguns ja l'han visitat i s'hi han interessat. Els primers que ja han trucat a la porta del Tecnocampus per tastar el Mocap han estat, precisament, una empresa que fa videojocs i que està gravant els gestos d'alguns dels personatges que hi sortiran.

Josep López Xarbau destaca que, més enllà dels videojocs i del camp audiovisual en general, la captura de moviment es pot utilitzar en altres àmbits com ara el de la salut. “La fisioteràpia és, sens dubte, una de les aplicacions que més es poden beneficiar d'aquesta eina tecnològica”, manté.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa

VERGES
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT