Societat

Jornades a Salt sobre la gestió de la diversitat religiosa

Se centraran en la gestió del fet religiós de l'àmbit local i van dirigides a gestors municipals i culturals

Seran en total dues jornades amb ponències d'especialistes i tècnics en la matèria

L'Ajuntament de Salt i l'associació per a la recerca i l'acció social Vincle han organitzat per als propers dos divendres dues jornades de debat i treball sobre com han de gestionar el fet religiós els mateixos municipis. Les jornades, que es faran a la Coma Cros, van dirigides sobretot a gestors municipals, tant regidors com tècnics, que es troben habitualment amb situacions en què el fet i la diversitat religiosa tenen un paper important. La participació, però, no està limitada a aquests perfils i s'obre a persones interessades en la gestió de la diversitat cultural i les temàtiques que hi estan associades. El tècnic d'integració i convivència de Salt, Andreu Bover, va destacar ahir que, tot i que s'han fet jornades semblants en altres àmbits, el tret diferencial és que es vol incidir sobretot en la gestió que cal fer des de les administracions més pròximes al ciutadà, els ajuntaments: “S'han fet algunes jornades semblants des d'universitats o administracions supramunicipals, però no s'ha treballat amb prou profunditat la gestió que cal fer des del mateix territori, que és, sovint, on s'han de resoldre les problemàtiques que sorgeixen per raons religioses.” Seran, doncs, des d'aquest punt de vista, per donar eines als gestors locals per afrontar situacions d'aquest tipus i posar en comú metodologies. “A vegades des dels municipis s'impulsen iniciatives que, per desconeixement, no s'ajusten a la llei. Les jornades han de servir per posar-hi remei”, assenyala.

Un programa dens

Es contrastaran diversos models aplicats en l'àmbit local. Hi haurà, per exemple, una ponència conjunta del mateix tècnic saltenc amb la cap del servei de convivència i equitat de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Nuri Illa, i de l'assessor tècnic de projectes transversals, participació i ciutadania de l'Ajuntament de Mataró, Josep Palacios. Del programa previst destaca la ponència que farà un especialista de primer nivell en la temàtica, el professor del departament d'antropologia de la Universitat Rovira i Virgili Jordi Moreras. També hi intervindran el director general d'Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell, i l'alcalde de Salt, Jordi Viñas, i el regidor responsable de l'àrea d'Integració de Salt, Ferran Burch (en aquest cas en la segona jornada, el dia 27). Hi intervindran també el tècnic de la direcció general d'Afers Religiosos Agustí Iglesias i el cònsol del Marroc a Girona, Brahim Bahdi. Tots dos divendres hi ha prevista una visita a la nova mesquita de Salt a càrrec de Mohammed Attaouil, president de l'entitat que la va construir, l'associació religiosa Imam Malik.

LA DATA

20.11.15
Es farà
la primera de les dues jornades, de 9.30 h a 14 h. La segona jornada serà el dia 27 del mateix mes.

La religió, un dret universal

El desconeixement mutu continua sent generador de prejudicis entre els practicants de confessions diferents. Les jornades es proposen posar-hi remei i facilitar l'intercanvi d'experiències entre els que treballen amb persones de realitats religioses diverses. Salt és un dels municipis amb més diversitat religiosa i cultural de Catalunya. Durant anys s'han esmerçat esforços per facilitar l'encaix entre les comunitats que hi conviuen. En l'àmbit religiós, es vol afavorir el coneixement i el respecte mutu, i evitar que la religió, dret reconegut en la Declaració Universal dels Drets Humans, sigui motiu de desconfiança. Com als altres municipis amb les característiques de Salt, els costums i pràctiques religioses són sovint font de controvèrsia en aspectes com ara els espais de culte, el vestit o l'alimentació a les escoles, per exemple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia