Societat

Preparen tècnics locals per a l'acollida de refugiats

Es va informar professionals d'administracions i entitats socials gironines dels recursos que tenen a l'abast per fer front a l'arribada d'asilats

S'esperen els primers grups per a principi d'any

Cinquanta professionals d'ens locals, de la Generalitat i d'entitats socials gironines que treballen en l'àmbit de la protecció internacional van assistir ahir a una jornada formativa sobre el dret d'asil que va tenir lloc a l'Hotel d'Entitats de Girona. L'objectiu de la jornada, organitzada per la direcció general d'Immigració del Departament de Benestar Social i Família en col·laboració amb la Xarxa Asil.cat i el Consell de l'Advocacia Catalana, és dotar els assistents de coneixements, eines i recursos per atendre els sol·licitants d'asil. Així mateix, en la jornada es va explicar la tasca que està duent a terme el Comitè per a l'Acollida de les Persones Refugiades, que lidera Benestar Social i Família a través de sis grups de treball. En la sessió hi va haver una intervenció a càrrec de la subcomissió d'Estrangeria del Consell de l'Advocacia Catalana sobre els procediments de protecció internacional, les actuacions i responsabilitats dels torns d'ofici i el seu paper en la detecció dels casos d'asil. Per la seva banda, l'advocada de Creu Roja i membre de la Taula d'Entitats de Suport a la Immigració, Anna Serra, va explicar les nocions més importants d'aquesta figura jurídica i les claus per a la seva identificació. També hi va intervenir el coordinador del Comitè per a l'Acollida de les Persones Refugiades, Àngel Miret.

Aquestes sessions s'emmarquen en el pla de protecció internacional a Catalunya que el govern va aprovar el 28 de gener del 2014 i el Comitè per a l'Acollida de les Persones Refugiades que es va activar arran de la crisi humanitària al Mediterrani. A Catalunya el 2014 es van registrar 786 sol·licituds d'asil, un nombre que aquest any s'ha incrementat notablement.

ÀNGEL MIRET

“Són víctimes, no pas botxins”

Catalunya està preparada per rebre un nombre important de refugiats?
Estem ben preparats. Tenim una estructura molt competent i que ens permetria a hores d'ara acollir centenars de persones. És una llàstima que no ens n'arribin més i que estiguin en campaments a Grècia i Itàlia quan aquí tenim una disposició significativa i col·laborativa de totes les xarxes socials de la mateixa Generalitat per acollir amb molta dignitat moltes persones.
Hi ha alguna previsió sobre l'arribada de refugiats?
Aquest tema és una competència del Ministeri de l'Interior, que gestiona a través de tres entitats –CEAR, Accem i Creu Roja–, i les informacions que tenim són molt escadusseres. Fonamentalment, la informació ens arriba més de les entitats socials que no pas del ministeri. M'atreviria a dir que fins passat Nadal no crec que arribi a ningú a Catalunya.
La solidaritat de la societat civil contrasta amb la resposta governamental?
El nivell de solidaritat ha estat espectacular arreu i, per tant, també a les comarques gironines. I ara mateix el que hem de fer és endreçar una mica la quantitat d'ofertes que tenim sobre la taula. Crec que es tracta més d'un fracàs d'Europa que no pas del govern espanyol. Em queixo de l'Estat espanyol en el sentit que la comunicació no és fluida, però el fet que no hi hagi una redistribució de persones refugiades en el conjunt d'Europa no és tant una responsabilitat de l'Estat espanyol com de la Unió Europea.
I els atacs terroristes a París, com poden influir en aquest procés?
El procés de solidaritat que es va posar en marxa amb els refugiats de Síria ha estat molt emocional. Els processos emocionals són molt valuosos, però tenen un recorregut més curt. Els atemptats de París no ajuden en cap sentit i espero que no entorpeixin el procés de redistribució. I compte que aquesta solidaritat no es vegi ara marcada per una suspicàcia envers els refugiats que fugen precisament d'aquests que han fet els atemptats! No hem de caure en la paradoxa de convertir en botxins les persones que en són víctimes, els refugiats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses