Societat

Farmàcies i hospitals, a un pas del col·lapse pel deute

Les administracions deuen més de 2.000 milions d'euros a les empreses que presten serveis sanitaris

Algunes clíniques concertades no podran pagar la nòmina aquest mes de novembre

“Encara no estic desesperat però sí desconcertat pel futur, perquè si puc arribar a fer front al pagament de la nòmina d'aquest mes de novembre, no sé què passarà a partir de desembre.” Aquest era, ahir a la tarda, l'estat d'ànim del gerent d'un hospital sociosanitari de la ciutat de Barcelona, amb un plantilla de 120 treballadors la nòmina dels quals depèn de l'habilitat de la direcció per renegociar el facturatge que té contractat amb els bancs. El marge de maniobra d'aquest hospital és mínim perquè el 95% dels ingressos provenen de la transferència que rep del CatSalut, i el pagament de nòmines suposa el 80% de la despesa. El gerent defineix així la situació: “L'administració ens deu quatre factures corresponents a quatre mesos. Fins ara hem pagat, però l'altre dia vam reunir el comitè d'empresa per informar-los que aquest novembre és molt probable que no cobrin.”

La situació límit en les finances d'aquest hospital és la que es viu en molts altres centres sanitaris del país, oficines de farmàcia, distribuïdors de productes farmacèutics, empreses del sector de l'ortopèdia i altres a qui les administracions ja deuen una quantitat que supera, de molt, els 2.000 milions d'euros. Aquest dimecres, les patronals dels hospitals privats, residències i farmàcies es van reunir amb el director general de política financera del Departament d'Economia, Josep Maria Sánchez, per estudiar la situació, i aquest els va confirmar que la Generalitat “no té recursos propis” per fer front a les obligacions del mes de novembre. Cansats d'aquesta situació, representats d'aquestes patronals, sota el paraigua de la Pimec, van signar ahir i fer públic un manifest per “denunciar que les administracions estan posant la salut en situació de fallida”. Al document s'hi fa una petició perquè hi hagi una solució d'emergència i que “s'alliberi de forma immediata un pagament a compte del deute acumulat”, però sobretot s'hi demana una solució definitiva amb el disseny i la implantació d'un “nou sistema de finançament”.

La loteria del FLA

Una solució transitòria als problemes de tresoreria de totes aquestes empreses pot venir per l'aprovació, per part del govern estatal, d'un fons extraordinari de liquiditat autonòmica, mecanisme de finançament conegut com a FLA, que es podria fer efectiu al desembre. Aquest fons serà un pedaç, ja que estaria dotat amb 9.000 milions d'euros, dels quals 1.000 es destinaran a un pla de lluita contra l'hepatitis; 1.000 més, a conceptes diversos, i la resta es repartirien a les diverses autonomies amb el destí finalista d'eixugar deute sanitari. No se sap quants diners correspondran a Catalunya.

Cap dels representants dels sectors afectats que ahir van comparèixer davant la premsa per demanar una solució van voler vincular el problema dels impagaments a la situació de pugna política que es viu entre els governs de la Generalitat i l'Estat. Tampoc ho va fer el president de la Pimec, Josep González, que va demanar que es facin els pagaments “sigui quina sigui” l'administració responsable.

LES FRASES

Hem demanat als nostres associats que ens diguin qui no podrà pagar aquesta nòmina
Cristina Contel
presidenta d'aces
En el sector de l'ortopèdia tenim un deute acumulat d'entre 60 i 80 milions
Santiago Maza
president de fetor
La situació és insostenible perquè estem parlant de serveis bàsics i no es poden desatendre
Antoni Cañete
Secretari general DE pimec


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses