Societat

Nàpols com a «melting pot» de la Mediterrània

UNA TURISTA COMPROMESA

Aprofito la darrera festivitat pasqual per visitar el centre històric del Nàpols més “turistitzat”. L'oratge no acompanyarà en tot el dia a causa d'un fred sacsejat pel vent i la humitat que et traspassa la pell i et congela la sang. Amb tot, no ha aconseguit que els napolitans se'n tornin enrere i abandonin la ciutat a les forces de la natura ni tampoc que els venedors de viandes no hi traguin els seus magnífics productes, malgrat una celebració catòlica festejada entusiàsticament pels naturals de la ciutat.

El centro storico és una combinació urbanística fascinant de monuments religiosos catòlics, obradors de pizzes i mercats de carrer. Les vies principals des de sempre, la Spaccanopoli i la dei Tribunali, combaten per posseir una de les més elevades concentracions d'edificis religiosos d'Europa, farcides de destacables peces escultòriques i pictòriques. La capella de Sansevero, amb una història familiar truculenta (quina família no en té una?) té, entre d'altres, el magnífic Cristovelato (1753)de Giuseppe Sanmartino, amb un tractament del llenç sobre un cos humà perfecte i amb un posat de cansament i serenitat que bocabada.

Un altre conjunt imponent és el Complesso Monumentale di San Lorenzo Maggiore, d'estructura gòtica però amb afegitons barrocs, sortosament retirats. Per sota hi ha la Nàpols grecollatina, aquella que va acollir sense tants miraments com l'actual Europa immigrants d'arreu. Hom podria passar-s'hi 3 o 4 dies i quedar-n'hi molt per veure. Detall curiós és que els napolitans mantenen intacta la seva adoració per un llarg seguit de sants, encara que san Gennaro, amb “base” a la catedral, és el que s'endú la palma, com també són l'arquitectura i l'escultura les que s'enduen la palma davant la pintura, malgrat les magnífiques mostres a la ciutat.

El llistat de places i manifestacions arquitectòniques catòliques variades podria fer-se aquí inacabable i de poca utilitat, ja que hi ha prou guies sobre Nàpols on la persona interessada pot trobar el que hi busca. Indubtablement, davant una ciutat com aquesta les tres manifestacions urbanístiques “en vertical”, procedents de períodes històrics diferents, amb què és estructurada sigui un dels detalls més significatius, com també ho és la gran separació que hi ha entre aquesta urbs antiga, producte de l'església i l'aristocràcia encara que habitada fonamentalment pel poble, i la vuitcentista, expressió d'una burgesia que s'estén progressivament cap enfora. Trets que marquen la diferència entre les dues manifestacions és l'amplària dels carrers de la segona i l'estretor de la primera, o la barreja d'olors a resclosit, suor, menjar, espelmes i encens d'església de la primera i a mar de la segona en aquest melting pot de la Mediterrània que projecta la seva intensa complexitat cultural i racial en la seva gastronomia. Caldria també matisar que la Nàpols burgesa enriquida pel comerç marítim marcaria la seva diferència de manera més acusada amb l'aristocràtica que no pas amb l'eclesial, sempre respectada pels seus habitants.

I, per tancar aquesta reflexió urbanística d'anar per casa, confirmo que he trobat per primer cop un punt de contacte amb València: els grans patis interiors dels edificis, que a Nàpols han esdevingut veritables pàrquings casolans.

Finalment, en aquest districte antic m'he trobat “físicament” amb aqueixa meravella que són els Betlems napolitans i els Pulcinelle de la commediadell'arte. Hi ha força obradors amb artistes respectuosos amb la tradició però també innovadors. És el cas d'UldericoPinfildi, amb figures de gran elegància. No he visitat encara les meravelloses Nativitats dels museus, però puc afirmar que les cares de les figuretes que he observat estan clarament extretes de les cares dels napolitans d'ara mateix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

INFRAESTRUCTURES

Avança l’estació de l’L9 I l’L10 a la plaça Maragall

Barcelona
Informació especial

La Universitat de Girona incrementa la seva oferta acadèmica

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona