Societat

L'Institut de Recerca Biomèdica de Salt s'incorpora a la UdG

La UdG vehicularà la recerca biomèdica a través de l'Idibgi

Ahir es van presentar les noves instal·lacions amb la voluntat de ser un gran referent en investigació

La nova seu ha comportat una inversió d'1,8 milions d'euros

L'Institut d'Investigació i Recerca Biomèdica de Girona (Idibgi), amb la seva nova seu situada al parc hospitalari Martí i Julià de Salt, passarà a ser un centre adscrit a la Universitat de Girona (UdG), que hi vehicularà part de la seva recerca en aquest àmbit. Amb aquest conveni la universitat ampliarà els centres adscrits de recerca: l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) i l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (Icrpc).

Amb la presentació ahir de les noves instal·lacions i l'anunci d'aquest conveni, es podrà continuar treballant en un projecte que vol ser un referent de la investigació biomèdica i la salut. La prova del treball que porten a terme els 250 investigadors són els 52 projectes de recerca nacionals i internacionals, amb més de 266 estudis d'investigació clínics en curs i 609 articles publicats.

Un treball que, paral·lelament, també permetrà enfortir tot el desplegament de recerca, el projecte del Biobanc [vegeu peça] i, a través de l'entitat Amics de l'Idibgi, potenciar la col·laboració amb el sector privat; això ha de servir per buscar finançament, però també per ampliar les àrees de col·laboradors, en un camp totalment obert pel que fa a possibilitats. Estem davant una inversió d'1,8 milions d'euros que no només ha permès disposar d'un nou centre –es mantenen espais a l'hospital Trueta–, sinó ampliar instrumental i equipament científic de primer nivell, a més de recuperar per a la recerca científics que eren fora del país.

Aquesta unió amb la UdG , que si bé ja funcionava, però que ara es regularà, permetrà continuar treballant i enfortint les principals àrees de recerca en les quals treballa el centre: oncologia, neurociència, metabolisme i cardiovascular. “Aquestes no deixen de ser les principals patologies que ens trobem avui en dia”, explicava ahir, durant la presentació a les autoritats, el director de l'Idibgi, Albert Barberà, que remarcava que les principals preguntes científiques “surten precisament d'estar al costat dels pacients”. Per Barberà, hi ha un punt essencial: “ Volem que la gent sàpiga que a Girona es fa recerca i de qualitat, i no només a Barcelona. No toquem tantes àrees, però se'n fa, és important i té impacte.”

L'Idibgi té una plantilla contractada de 80 persones, però agrupa més de 250 investigadors de diverses institucions de l'entorn: la Universitat de Girona, l'Institut Català de la Salut (l'hospital universitari de Girona Josep Trueta i l'àmbit d'atenció primària), l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i l'Institut de Diagnosi per la Imatge (IDI).

Estudis i publicacions

Actualment gestiona 52 projectes de recerca nacionals i internacionals, té més de 266 estudis d'investigació clínica en curs, participa en diferents xarxes científiques i forma part de la plataforma de biobancs de l'Institut de Salut Carlos III. Les obres de rehabilitació de l'edifici, que consta de dues plantes i més de 1.700 m² habilitats com a laboratoris i serveis de suport a la recerca, han costat 1,8 milions d'euros, i han estat cofinançades a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder). Barberà remarca molt especialment que amb aquesta nova seu es disposa d'espais més adequats per a la recerca que els investigadors estan desenvolupant i per a la que desenvoluparan en un futur.

LES XIFRES

250
investigadors
hi treballen, dels quals 80 estan en plantilla i se n'hna recuperat que eren en altres països
266
són els estudis
d'investigació clínica que actualment té en curs l'Institut d'Investigació i Recerca Biomèdica

Un gran banc de dades gironí

El treball amb la UdG permetrà, segons Albert Barberà, crear un gran banc de dades, perquè aglutina científics, matemàtics i informàtics, entre altres. A més, i com a dada rellevant, el primer biobanc de les comarques gironines va ser una realitat l'any passat precisament de la mà de l'Idibgi . El biobanc és la unitat responsable de recollir i processar d'una manera segura i eficaç les mostres biològiques d'origen humà i les dades associades destinades a la investigació mèdica. Del que es tracta, segons Barberà, és de generar projectes que en la seva resolució deixin com a llegat unes estructures més innovadores pel que fa a recerca.

Finalment, i que pel fa al projecte de l'estabulari, o àrea dedicada a la producció i manteniment d'animals d'experimentació amb sales per a allotjament de rosegadors, també es farà en el marc de col·laboració de la UdG. El projecte inicial era molt simple i, segons Barberà, no complia les necessitats de tothom i ara se'n vol fer un de més rellevància.

ALBERT BARBERÀ

“Centralitzem la recerca dels dos grans hospitals”

El director de l'Idibgi, Albert Barberà, destaca la importància de disposar d'un centre d'aquestes característiques i el que representa per a les comarques gironines.

Què ha permès aquest nou equipament?
Un salt qualitatiu, no només per les instal·lacions, perquè les del Parc Científic són molt bones, sinó pel fet de tenir molts equipaments al costat mateix dels centres hospitalaris. El que fem és centralitzar la recerca dels nostres dos grans hospitals, com són el Josep Trueta, on continuem tenint laboratoris i despatxos, i el parc hospitalari, amb el nou centre. De fet, el que fan els hospitals és delegar-nos la recerca.
I pel que fa a equipaments, s'ha millorat?
També. Una part del projecte ja preveia l'adquisició de nous equips, una part essencial per a la recerca. Una part dels 1,8 milions d'euros és per a edifici i mobiliari, i l'altra part per a equipaments. Vàrem parlar amb tots els investigadors, com fent una mena de carta als Reis Mags, per saber quines consideraven que eren les seves necessitats.
Les dades pel que fa a recerca són notables, amb 266 estudis en curs.
I no oblidi el que això representa pel que fa a difusió! No hem de parlar en termes numèrics, perquè el centre de la Vall d'Hebron publica més, segur. En els darrers tres anys hem publicat 609 articles en revistes internacionals. Una dada rellevant pels indicadors quantitatius i, molt especialment, qualitatius, amb un alt impacte. Som petits, per comparació, però la qualitat és molt alta i bona.
Què es vol fer amb Amics de l'Idibgi?
Donar a conèixer el nostre treball. És lògic: la gent coneix més l'hospital que aquests centres. Estem parlant d'implantar-nos al territori i donar-nos a conèixer, fent activitats, per exemple participem a La Marató de TV3, que podria ser un dels molts exemples. També hem creat una empresa i ara en crearem una altra, i això ens permet impulsar recerca i generar llocs de treball. A més, ja disposem de dues empreses col·laboradores. Tot això ens permetrà buscar finançament extern, però a la vegada ampliar el camp de la col·laboració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia