Societat

Urbanisme

Sense vistes a la Gardunya

Veïns del carrer del Carme, al Raval, denuncien que un edifici d'habitatge protegit els taparà la visió de la plaça

L'Ajuntament descarta fer canvis perquè la indemnització és “inassumible”

Els veïns es queixendel soroll que fan els joves que juguen a criquet a les nits a la renovada plaça

Fa més d'un segle que la família de la Josefina viu a l'edifici situat al número 31 del carrer del Carme, al barri barceloní del Raval. Des del balcó del seu pis, ben assolellat, es pot contemplar la remodelada plaça de la Gardunya, unes vistes que tenen els dies comptats. Just al davant s'ha de construir un edifici d'habitatges de protecció oficial i això és el que la Josefina i els seus veïns veuran des del moment en què estigui acabat, cap al 2017. El nou edifici s'aixecarà a tocar del seu pati interior –que es veu a la foto– i els deixarà a l'ombra.

Les obres de la plaça de la Gardunya van començar fa cinc anys i el nou espai es va inaugurar al març. Antigament, allà es desenvolupava tota l'operativa logística del mercat de la Boqueria i hi havia un aparcament en superfície, dues activitats ara subterrànies. Des del balcó de la Josefina es poden veure els nous porxos posteriors del mercat i, enfront, s'està aixecant el nou edifici de l'escola Massana, que hauria d'estar preparat per acollir el centre municipal d'art i disseny a finals de l'any vinent. Pel que fa als habitatges de protecció oficial –que promou la FAVB en col·laboració amb l'Ajuntament–, les obres han de començar els propers mesos. Són 39 pisos dividits en tres escales: una de planta baixa i quatre pisos d'alçada i dues de planta baixa i cinc pisos. L'immoble, doncs, serà tant o més alt que el de la Josefina.

“L'escriptura del nostre pis diu que dóna a la plaça, al mercat de Sant Josep [la Boqueria], i ara ens posaran aquest edifici al davant; ens trauran les vistes de tota la vida”, es queixa la veïna. Ella i el seu marit, en Josep, hi van anar a viure a principis dels anys setanta i ara el comparteixen amb la mare de la Josefina, que acaba de fer 99 anys. Ja fa dies que ells i altres veïns han penjat pancartes als balcons. “Aquesta plaça és un espai públic; no volem habitatges”, reivindiquen. En comptes dels pisos, volen que s'hi construeixi algun equipament de planta baixa per al veïnat, com ara un centre de dia per a persones grans o un centre mèdic. “Cal que l'Ajuntament miri més pels veïns. L'edifici ens deixarà tancats i el valor del nostre pis es devaluarà. A més, entre els habitatges i l'escola Massana quedarà molt poc espai de plaça”, hi afegeix la Josefina.

Buscar lloc per al criquet al Raval

Els veïns van exposar la situació en la primera audiència pública del mandat a Ciutat Vella, a principi de mes, i la resposta de la regidora del districte, Gala Pin, no va ser gens esperançadora. “Pensem que, com a mínim, el disseny de l'edifici hauria de ser diferent, però el projecte estava fet; la indemnització que s'havia de pagar si es modificava o no es feia ens va semblar inassumible pel consistori”, els va explicar.

La pèrdua de les vistes, però, no és l'únic greuge que manifesten els veïns. “Des que es va inaugurar la plaça, no hem tingut ni un moment de tranquil·litat; cada nit, entre dos quarts d'onze i dos quarts d'una, joves pakistanesos hi juguen a criquet i futbol i no deixen descansar el veïnat”, diu la Josefina. “Durant el dia, hem d'aguantar el soroll de les obres i, a les nits, els crits i els cops de pilota; estem farts de trucar a la Guàrdia Urbana”, hi afegeix. L'Ajuntament explica que la comunitat pakistanesa és una de les més nombroses al Raval i que, per tant, cal buscar un espai al barri on puguin practicar aquest esport. De fet, s'està estudiant la possibilitat d'ubicar una pista de criquet en un solar municipal situat a prop de la rambla del Raval.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva