Societat

Dos detinguts a Barcelona i una a Granollers per captació de gihadistes

El ministre de l'Interior assegura que la dona tenia “la maleta feta” per marxar a l'Afganistan

Fernández Díaz nega haver exclòs CDC del pacte antigihadista

La Guàrdia Civil va detenir ahir dos homes a Barcelona i una dona a Granollers acusats de pertànyer a una xarxa de captació i reclutament de gihadistes per a Estat Islàmic. Els dos homes, de 32 i 42 anys, són naturals de Tànger (Marroc) i vivien en un mateix domicili al carrer Marina de la capital catalana. Segons fonts de la investigació, es dedicaven a captar persones a través de xarxes socials i plataformes virtuals, així com difondre l'ideari de l'organització per enviar els reclutats a les zones de conflicte. La dona, de 24 anys, nascuda a Granollers i de pares marroquins nacionalitzats espanyols, havia experimentat un procés de radicalització que l'havia dut a acostar-se a grups gihadistes i, segons el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, tenia “la maleta literalment feta” per anar-se'n a l'Afganistan.  

En declaracions abans de clausurar la XX Trobada d'Economia a s'Agaró, el ministre va explicar que, amb relació a la mateixa operació contra la captació de gihadistes, feta per ordre del jutjat central d'instrucció número 6 i la fiscalia de l'Audiencia Nacional, la Guàrdia Civil prendrà declaració a quatre persones més de Barcelona, Vilanova i la Geltrú i Madrid. En funció d'aquestes declaracions es decidirà si es posen en llibertat o passen a disposició judicial amb imputacions o no de delictes.

Jorge Fernández Díaz va aprofitar l'ocasió per desmentir que el govern espanyol hagués exclòs Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), que, segons aquesta formació, no va ser convidada a la reunió del pacte antigihadista espanyol. “Si [el partit] s'hi vol incorporar avui, demà o demà passat, benvingut al club, però contra el terrorisme el victimisme no val”, va dir el ministre.

Les detencions d'ahir són les segones que es fan a l'Estat després dels atemptats del 13 de novembre a París.

El “No a la guerra” torna al carrer

Prop de 1.500 persones es van manifestar ahir a Barcelona –convocades per la plataforma Mai Més– contra la guerra a Síria davant la reacció que han tingut les potències mundials després dels atemptats de París. Els manifestants, envoltats de pancartes en què demanaven pau, justícia i llibertat, van recuperar el crit de “No a la guerra” que el febrer del 2003 va inundar els carrers de Barcelona, en vigílies de la guerra de l'Iraq. Els convocants van fer públic un manifest en què asseguren que no permetran que en el seu nom “s'iniciï una nova guerra”. Els manifestants van exigir que “no es respongui la violència amb més violència” i van fer una crida a acollir sense reserves els refugiats i a aturar els “discursos xenòfobs”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia