Societat

Aguantant el ritme

Roses, Lloret i Blanes mantenen l'intercanvi amb poblacions andaluses d'on van marxar molts emigrants fa més de mig segle

L'illa de Pasqua encara rep la visita d'olotins

Roses amb Beas de Segura (Jaén), Lloret de Mar amb Cúllar (Granada) i Blanes amb Ardales (Màlaga) són tres exemples de lligams (culturals) freqüents. Veïns del sud de la Península van arribar a la Costa Brava a mitjan segle XX per treballar en el turisme i la construcció, entre altres sectors.

A Roses hi podria haver un mínim d'un miler de veïns nascuts a Beas. L'agermanament va començar el 2002, i els dos ajuntaments van acordar crear un espai al municipi amic. A Roses, el 2008 van triar un passeig amb el nom de Beas de Segura. Curiosament, el regidor d'Infraestructures i Serveis Públics de Roses, Juan Manuel Fernández (CiU), nascut al poble de Jaén, ha fet el viatge en bicicleta entre els dos municipis –800 km i uns cinc dies de viatge– dos cops (el 2002 i a l'agost).

Lloret està agermanada amb Cúllar i Bolsena (Itàlia) des del 2007. El 8 de novembre, en la celebració de les jornades de Cúllar, una romeria va recórrer els carrers de Lloret, amb Juan García, un dels impulsors de l'agermanament, com a pendonista. Per la recent festa de Sant Romà, Lloret va rebre la visita d'un centenar de veïns granadins.

A Olot, el regidor de Cultura, Pep Berga (CiU), reconeix que han perdut el contacte amb Villanueva de Algaidas (Màlaga) i Tuïr (Rosselló). En canvi, amb l'illa de Pasqua (Xile) hi ha relacions institucionals, i olotins hi van regularment. A més, una escultura d'un moai recorda la cultura rapanui a la capital de la Garrotxa. A Figueres, des d'un viatge a Cracòvia (Polònia) el 2011, ja no participen en activitats conjuntes amb Alcalá la Real (Jaén), Marinhana (Estat francès) i Saint Petersburg (Florida, Estats Units).

A Sant Feliu de Guíxols volen refer llaços amb Borg de Peatge (Estat francès), Schwaz (Àustria), East Grinstead (Anglaterra), Mindhelheim (Alemanya) i Verbania (Itàlia). Amb Mindhelheim hi havia un pla perquè joves guixolencs hi anessin a estudiar FP dual. També hi ha hagut cooperació amb Nueva Trinidad (El Salvador). A Palafrugell, hi ha hagut intercanvis esportius amb Mirapeis (Estat francès), una de les viles germanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Troben a Cervera una nova espècie de planta fòssil de la família de la vinya

Cervera
medi ambient

Argentona vol reduir a la meitat la població de coloms

Argentona

Drets Socials demana “col·laboració” a l’Ajuntament de Foixà

foixà
turisme

Els paradors de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran rebran una inversió de 18 milions durant els pròxims tres anys

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Stop Creuers demana un compromís “ferm” a l’Ajuntament de Barcelona per reduir els creueristes

barcelona
MEDI AMBIENT

Santa Coloma de Gramenet acumula 400 patinets elèctrics trucats al dipòsit municipal de vehicles

Santa Coloma de Gramenet
MEDI AMBIENT

El fiscal demana presó per a tres directius de Dictesa per l’incendi de la planta de Montornès

BARCELONA
educació

Niubó promet abordar l’“infrafinançament” de la pública però també de la concertada

barcelona
societat

Martínez promet 6.000 noves places a centres de dia

barcelona