Societat

Recuperen algues en perill d'extinció

Un equip de la UdG i el Centre d'Estudis de Blanes cultiven la ‘Cystoseira crinita'

Un grup de científics de la Universitat de Girona (UdG) i el Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB) treballen conjuntament per revertir un procés que porta algunes algues de la Costa Brava a extingir-se. Concretament han cultivat exemplars de l'espècie Cystoseira crinita i els han trasplantat en punts del Port de la Selva, Palamós i Tossa de Mar. De fet, aquesta espècie d'alga es creia extingida a la Costa Brava fins que una cartografia detallada dels hàbitats litorals realitzada conjuntament per la Generalitat de Catalunya i el Centre d'Estudis Avançats de Blanes va identificar tres petites poblacions.

L'equip d'experts, liderat per la investigadora del grup de recerca en algues bentòniques marines de la UdG, Emma Cebrian, està restaurant i reforçant les poblacions de Cystoseira crinita. Els investigadors han comprovat que les algues s'estan adaptant a l'entorn i que la seva mortalitat és poc significativa. Per això, esperen que els nous individus puguin multiplicar-se i crear noves poblacions viables.

Les algues del gènere Cystoseira tenen un alt interès ecològic, ja que són les principals formadores de boscos als fons litorals rocosos. Aquests boscos, com poden ser les praderies de posidònies, els alguers, no només són importants per la seva elevada biodiversitat, sinó que, a més, serveixen d'hàbitat a molts altres organismes, com ara petits invertebrats i peixos. Tanmateix, la majoria d'espècies d'aquest gènere estan en clara regressió arreu de la Mediterrània.

–si bé la varietat de Cystoseira també és present a l'oceà Índic i el Pacífic, són especialment vulnerables als impactes derivats del canvi global. Això fa que la seva presència pugui ser utilitzada com a indicadora de la bona qualitat de l'aigua marina.TrasplantamentsAmb el finançament que s'ha aconseguit a través de la Fundació Biodiversitat del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, els científics que han participat en aquest projecte han fet créixer petits individus de Cystoseira crinita a partir de branques fèrtils a les instal·lacions de la Universitat de Girona. Després, aquests individus han estat trasplantats en zones rocoses del litoral del Port de la Selva, a la cala Estreta de Palamós i a la cala Bona de Tossa de Mar.Aquesta espècie està molt amenaçada i, de fet, es creia extingida fins que una cartografia detallada dels hàbitats litorals realitzada conjuntament per la Generalitat de Catalunya i el CEAB va identificar tres petites poblacions.Aquest projecte de recerca inclou, a més, la participació dels investigadors Alba Vergés i Jana Verdura (Grup en Biodiversitat Vegetal de la UdG) i Enric Ballesteros i Maria Elena Cefalì (CEAB), a més de la mateixa Emma Cebrian.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia