Societat

El 80% d'alumnes gironins no universitaris estudien al seu municipi de residència

El Pla de l'Estany és on més estudiants s'han de desplaçar i el Gironès, on menys

Girona, segona gran ciutat catalana amb més alumnes de fora

Vuit de cada deu alumnes gironins no universitaris estudiaven el curs passat al mateix municipi on vivien, mentre que els altres dos s'havien de desplaçar, segons dades fetes públiques ahir per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). Concretament, dels 119.586 estudiants d'educació infantil, primària, ESO, batxillerat i cicles formatius residents a les comarques gironines, 95.787 anaven a classe a la seva localitat i 23.799 ho feien fora. La gran majoria d'aquests que s'havien de desplaçar (17.372) ho feien a altres municipis de la seva mateixa comarca, però també n'hi havia 6.427 que estudiaven fora. Això suposa un 5,4% del total.

Per comarques, on més alumnes percentualment es desplaçaven per anar a l'escola o l'institut és al Pla de l'Estany, on ho feien una mica més d'un de cada quatre alumnes (el 27%). Cal destacar, a més, que el 8,4% estudiaven fora de la comarca. Aquest percentatge, però, és superat per la Selva, on es dóna una situació curiosa: és on més nens i joves estudien fora de la comarca (9,7%) i alhora és la segona comarca gironina on més alumnes estudien al mateix municipi on viuen (81,9%), ja que hi ha molt pocs alumnes –només un 8,4%, la meitat que a la resta de la demarcació– que anessin a classe en altres municipis de la comarca. O estudien al seu poble o fora de la Selva.

Al davant de la Selva, la comarca gironina on menys estudiants es desplaçaven és el Gironès, on el 83,3% dels alumnes no es movien del seu poble. En aquest sentit, cal destacar les dades de la ciutat de Girona. Entre les ciutats de més de 50.000 habitants de Catalunya, és la tercera amb el percentatge més alt d'alumnes residents que estudien a la seva pròpia localitat (94,7%), rere Barcelona (97,6%) i Lleida (96,4%). Dels 16.951 nens i joves de la ciutat que estudiaven, només 890 ho feien fora de Girona. Al mateix temps, però, la capital gironina és la segona gran ciutat catalana amb més alumnes de fora: un 27,4% dels matriculats en estudis no universitaris a Girona vivien fora de la ciutat. Només Granollers, amb un 28,1%, té un percentatge més alt.

L'Idescat destaca que la mobilitat obligada dels estudiants no universitaris augmenta a mesura que el municipi té menys població i el poblament és més dispers. Així, s'assenyala que, mentre que a totes les grans ciutats com a mínim més del 80% dels alumnes estudiaven a la seva localitat, en global a tot el país, als municipis amb una població inferior als 500 habitants, menys d'una quarta part dels alumnes hi estudiaven, i la resta s'havien de desplaçar a altres poblacions.

LES XIFRES

23.799
nens i joves gironins
cursaven l'any passat estudis no universitaris en centres fora del seu municipi.
27
per cent
dels estudiants no universitaris del Pla de l'Estany anaven a classe fora del seu poble el curs passat.
5.752
alumnes
no residents a la ciutat de Girona hi estudiaven el curs 2014/15. Van suposar el 27,4% de les matrícules.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella
LLENGUA

Els drets lingüístics centren la Jornada Lluís M. de Puig

GIRONA