Societat

Societat

Gats de carrer amb xalet

Blanes inaugurarà dissabte el primer espai públic exclusiu per als gats sense amo i sense sostre

L'associació Progat s'encarrega d'esterilitzar i procurar que els animals estiguin en condicions

En diuen Gatolàndia, i potser és un pèl pretensiós per a un espai de 7 metres, però per alguna cosa es comença. És un hotel per als gats de carrer, i una petita victòria per als membres de l'associació Progat de Blanes i els seus simpatitzants, que dissabte inauguraran a so de bombo i platerets el primer espai públic de la ciutat exclusiu per als gats. Situat en una vorera del carrer Colom, té una caseta d'aquelles per a la mainada petita amb diferents compartiments a dins amb material aïllant perquè els gats puguin descansar sense passar fred, i no els faltarà menjar ni aigua. Fins i tot hi tenen una estora verda d'accés, algunes plantes i decoració nadalenca. I la zona –tot i que no gaire gran– està delimitada per una tanca metàl·lica amb un espai prou ample a baix perquè els gats puguin entrar i sortir quan vulguin sense que amb ells es colin gossos. Què més podrien demanar? D'entrada, a l'associació li agradaria poder disposar de més recursos per esterilitzar els gats de carrer i aconseguir que els adoptin, però ja se sap que en els pressupostos municipals totes les ajudes es miren amb lupa. De moment, estan contents que l'Ajuntament faci una aportació per esterilitzar gats i que hagi cedit un espai a la vorera.

El projecte va començar quan Udo Baumann, president i fundador de Progat a Blanes, va comprovar com a la zona on viu, al port, hi havia dones que posaven regularment menjar als gats de carrer. Es va interessar pel tema, i ara té una idea força més clara de com estan les colònies de gats a Blanes. L'associació n'ha comptabilitzat 24 “d'autoritzades”, però això d'alimentar gats de carrer és una activitat mig clandestina (les ordenances prohibeixen donar menjar als animals silvestres i no distingeixen entre coloms, gavians o gats), i pràcticament exclusivament femenina, segons ha comprovat Baumann. De la colònia dels gats dels càmpings se'n cuiden tres dones, de nacionalitats colombiana, alemanya i xinesa. Fins fa poc, alimentaven els felins en una zona comunitària enjardinada dels edificis on viuen, però al cap d'un temps la comunitat va acordar que s'havia de trobar un altre espai.

Els gats de la colònia dels càmpings troben a la zona el lloc ideal, explica Baumann: amb caravanes i molt de terreny per amagar-se. A l'estiu els estiuejants els mimen i els donen menjar, però quan els càmpings tanquen a l'hivern s'han de buscar el menjar com poden. La malnutrició, les malalties i la cria descontrolada són problemes que acaben repercutint també en el veïnat, i per això Progat treballa perquè les colònies estiguin almenys controlades i no proliferin. L'any passat en van esterilitzar un centenar –amb els ajuts de l'Ajuntament– i vint més que van pagar particulars. Gatolàndia és un espai modest, però els seus impulsors, als quals no falta sentit de l'humor, tallaran la cinta i tot, i faran una copeta de cava. Els gats, però, no s'han esperat fins dissabte i ja hi han donat el vistiplau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri d’Olot

enogastronomia

Cinc catalans competeixen a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt