Societat

Infants sense veu

Només 51 municipis catalans tenen un Consell d'Infants o d'Adolescents actiu, malgrat que la llei 14/2010 els obliga a crear-ne

L'any 2016 ha de culminar el programa d'impuls perquè tots els pobles i ciutats n'implantin

Són menors d'edat, però tenen dret a ser escoltats, a ser tinguts en compte i a participar en els afers públics. Ho recorda la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de l'Infant (1989) i ho recull la llei 14/2010 desplegada amb el decret 200/2013. “Les administracions locals han de crear consells de participació territorial per tal de donar als infants i als adolescents l'oportunitat d'afavorir la convivència i la integració cultural en l'àmbit veïnal i local”, adverteix la legislació catalana. A l'hora de la veritat, però, en aquest moment només 51 municipis de Catalunya tenen un Consell d'Infants o d'Adolescents actiu. Una mancança que es fa palesa sobretot a les demarcacions de Lleida (quatre consells), Tarragona i Girona (cinc cadascuna). Dels 63 municipis catalans amb més de 20.000 habitants, tan sols 32 (el 50,7%) disposen d'aquest òrgan de participació, consulta i assessorament.

Una de les tasques del Consell Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya (CNIAC) –constituït el 20 de novembre del 2014– és, precisament, culminar un programa d'impuls “per tal que tots els ens locals tinguin el seu consell i facin aquest exercici de fer participar els més joves en les polítiques públiques del seu municipi”, explica M. Mercè Santmartí, directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència. La idea seria que el programa acabés el 2016, però el calendari no ha de ser cap condicionant. “L'important no és que tinguem tots els consells que falten d'aquí a un any, i només per quedar bé, sinó que siguin molt reals i efectius.” Dels 51 consells constituïts, actualment 31 formen part del CNIAC i la resta (entre els quals, els de Girona, Valls, Sant Boi de Llobregat o Reus) s'hi hauran d'anar incorporant l'any que ve.

Tot i que en alguns municipis sense consell ja hi ha experiències esporàdiques de participació juvenil, la missió del decret 200/2013 és “endreçar, amb una visió més normativa i jurídica, el que potser ja es feia basant-se en quatre principis fonamentals”, comenta Santmartí.

Salut democràtica

L'ideal del programa d'impuls és que als municipis hi hagi una franja de treball de 8 a 11 anys (consell d'infants) i una altra de 12 a 17 (adolescents). “En aquests moments crec que aquest sanejament democràtic, des que hi ha un cert grau de maduresa en la persona, és molt important.” “Només que donem una mica d'eines i apoderem els nens i les nenes, els resultats seran sorprenents”, sosté la directora d'Atenció a la Infància i l'Adolescència.

Entre els municipis que encara ho han d'acabar de comprovar hi ha el Vendrell, on volen implicar els alumnes de 5è i 6è de primària per constituir “i posar en funcionament, dotant-lo de contingut” aquest òrgan a partir de l'any que ve. “Volem animar, junt amb les AMPA, les escoles i els consells escolars, a la participació dels alumnes de 10 a 12 anys per conèixer de primera mà la seva visió”, explica Kenneth Martínez, regidor d'Educació, Joventut i Infància. En aquest sentit, avança que l'Ajuntament ja té detectades mancances d'espais de lleure tant per als joves com per als més petits.

LA FRASE

Només que donem una mica d'eines i apoderem els nens i les nenes, els resultats seran sorprenents
M. Mercè Santmartí
directora general d'atenció a la infància i l'adolescència

Consells amb adaptacions diverses

Tot i que els reglaments de funcionament dels Consells d'Infants o Adolescents són molt semblants entre els municipis, tots tenen les seves petites variants. Per exemple, el de Sant Joan de Vilatorrada determina que la composició tindrà un màxim de 25 infants i que es reuniran amb caràcter ordinari tres cops a l'any, igual que a Solsona. En altres llocs, en canvi, els joves consellers es troben mensualment. La majoria dels consells estan participats per representants d'alumnes de 5è i 6è de primària de totes les escoles del municipi, però hi ha ajuntaments que estipulen que l'edat és d'entre 8 i 12 anys (Solsona) i d'altres, entre 9 i 11 (Sant Boi de Llobregat). Normalment, cada dos anys es renova el 50% dels membres del consell.

Els Consells d'Infants o Adolescents els presideix l'alcalde, i, a més dels joves, hi participa un representant de cada grup polític i tècnics socials, entre altres. Aquests òrgans acostumen a estar adscrits a les regidories d'Educació, Acció Social o Participació Ciutadana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva