Societat

Arenys de Mar centra l'atenció en els 331 avis que viuen sols

Serveis Socials fa una radiografia de les necessitats bàsiques, com ara fer un bon àpat diari, tenir companyia o ajuda per anar a comprar

El procés participatiu del pressupost prioritza destinar 22.000 euros a accions per a la gent gran

Arenys de Mar té 1.084 persones més grans de 80 anys i d'aquestes n'hi ha 331 que viuen soles. Un col·lectiu vulnerable que centra les mirades de la regidoria de Benestar Social. Al final del mandat passat es va fer un primer estudi per conèixer les principals problemàtiques d'aquests avis que estan sols a casa seva. La coordinadora de Serveis Socials, Montse Altès, manté que, tot i les dificultats per arribar a final de mes, molts tenen l'habitatge assegurat i les principals mancances són assegurar una bona alimentació i la manca de companyia, que fa que cada cop els costi més sortir de casa.

Des de Serveis Socials conjuntament amb els professionals del CAP es fa un seguiment d'aquests avis que viuen sols. “Alguns cuinaven un cop a la setmana i amb això anaven tirant la resta de dies”, explica Altès. Els professionals han fet una tasca per aconseguir que molts d'ells facin l'esforç d'anar al menjador social que el 2012 es va obrir a l'asil Torrent. “Alguns s'hi negaven perquè els feia vergonya, però ara n'hi ha que ja han fet grups i fins i tot es muden per anar a dinar. Per ells és una motivació i un avenç per sortir de casa”, explica.

El repte, segons apunten fonts de Serveis Socials, és poder traslladar també els avis que tenen més problemes de mobilitat fins al menjador. Per això s'estan fent gestions amb el patronat de l'asil Torrent per mirar de disposar de transport adaptat per anar a recollir-los fins al domicili o traslladar-los quan calgui al centre d'atenció primària, una altra de les dificultats per als qui no es poden moure amb facilitat.

L'atenció als avis que viuen sols és una prioritat, però també a la gent gran que estan fent de cuidadors o tenen a càrrec una altra persona d'edat avançada. Algunes de les accions que ja s'estan treballant són tallers per a la memòria o serveis de neteja i bugaderia.

Prioritat per als veïns

Els arenyencs han escollit en el procés participatiu del pressupost destinar 22.000 euros a detectar les necessitats de les persones grans que viuen soles. La regidora de Benestar Social i Família, Soraya Real (Junts per Arenys), assegura que aquest és un repte quasi personal. “La qualitat de vida dels avis pot millorar amb una estona de companyia, un bon àpat o un cop de mà per anar a comprar”, resumeix. La voluntat és poder ampliar a més gent gran els serveis que ja s'han començat a donar després que es destinés una assistenta social a visitar els avis als seus domicilis per detectar les mancances o oferir l'ajuda per viure millor.

LES XIFRES

1.084
Són els avis de més de 80 anys que hi ha empadronats a Arenys de Mar, segons l'estudi

LA FRASE

20
Són les places del menjador social que es va obrir el 2012 per a les persones més grans de 65 anys
És un repte millorar la qualitat de vida dels avis, amb companyia, un àpat o ajudant a anar comprar
Soraya Real
regidora de benestar social

Els sense sostre també hi són

Una de les realitats amb què s'ha trobat Serveis Socials és la presència de gent gran que no està empadronada al municipi i que viu en condicions precàries, molts d'ells al carrer. Són els sense sostre, que també formen part de la radiografia de la gent gran que hi ha al municipi i que no es compten en aquestes xifres d'avis que viuen sols tot i que també són un col·lectiu vulnerable i fràgil amb les seves problemàtiques. “Són cares que ja ens hem acostumat a veure pel carrer i que veus que es van fent grans”, explica Altès.

Molts d'ells es dirigeixen entre setmana per fer un àpat al menjador dels frares caputxins i els caps de setmana a les monges del Maricel. Amb l'alimentació garantida i l'aixopluc en finques ocupades com podria ser la de can Mils, a la zona industrial, o a l'estiu al port, tenen un lloc més o menys protegit on dormir.

Tot i així, des de Serveis Socials es vol aprofundir en els motius que han portat molts sense sostre a establir-se al municipi. El fet que alguns tinguin causes pendents amb la justícia podria ser una altra explicació perquè s'hagin establert de manera fixa a la proximitat dels jutjats d'Arenys. Un cop es disposi dels diners del pressupost, pendent d'aprovació, es podran emprendre noves accions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES