Societat

Campanya per evitar que els menors beguin alcohol

Aprofitant la proximitat del Cap d'Any, s'ha fet un enviament massiu de díptics informatius als pares de 30.000 alumnes gironins que cursen ESO

És una iniciativa dels Mossos i d'Ensenyament

Els Mossos d'Esquadra i el Departament d'Ensenyament han impulsat una campanya dirigida als pares d'adolescents gironins per evitar que els joves comencin a beure alcohol a partir dels 12 o 13 anys. Aprofitant la proximitat del Cap d'Any, s'ha fet, via internet, un enviament massiu de díptics als pares de 30.000 alumnes gironins que estudien ESO. La campanya té com a objectiu conscienciar els pares sobre el rol que tenen i també els alerta de les conseqüències que comporta el consum de vi, cervesa, licors o combinats en una edat que, malauradament, cada cop és més primerenca. Al Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil del Gironès (CSMIJ), l'alcohol és present a la majoria dels casos dels joves que hi arriben. Dels 21 adolescents que hi van entrar l'any passat per primer cop, el 81% s'embriagaven amb freqüència. “Cada cop més, l'edat d'inici d'aquest consum es concentra a partir dels 12 anys. Primer beuen alcohol per provar-lo, però un cop ja apareix la dependència, el combinen amb drogues com el cànnabis perquè allò que busquen és anar col·locats”, precisa la psicòloga especialitzada d'aquest servei, Dolors Bosch.

A Catalunya, gairebé dos de cada deu dels adolescents (un 16,7%) reconeixen haver-se embriagat algun cop durant el darrer mes. I un 14,6% admeten haver conduït borratxos –sovint, la moto– o haver pujat en un vehicle portat per algú que es trobava sota els efectes de l'alcohol. Aquestes són algunes de les dades que apareixen en el díptic que s'ha enviat als pares. El document, que es titula Connecta amb els teus fills, s'acompanya d'un cartell elaborat pels Mossos d'Esquadra. Hi apareix un missatge explícit: “Vetlla per la seguretat dels teus fills prevenint el consum d'alcohol.” Ara, aprofitant la proximitat amb el Cap d'Any, se n'ha fet una tramesa massiva. Però la iniciativa tindrà continuïtat l'any vinent aprofitant aquells períodes que es consideren “de més risc”, com ara carnestoltes i les festes populars locals. Amb l'objectiu de sensibilitzar sobre els riscos que suposa consumir alcohol quan s'és adolescent (la llei no permet vendre'n fins als 18 anys), la campanya dóna eines i consells als pares. Els explica com actuar per prevenir el consum primerenc d'alcohol (o com afrontar-lo si el seu fill ja l'ha provat). “Sabem que hi ha nois i noies d'entre 12 i 15 anys que estan consumint alcohol, i que fins i tot en aquestes edats ja ens trobem amb comes etílics”, concreta la cap de la unitat regional de proximitat i atenció al ciutadà (URPAC) dels Mossos a Girona, la sotsinspectora Rosa Negre. “Per tant, creiem que aquests són moments sensibles i oportuns per conscienciar els pares i facilitar-los eines”, segons ha afegit.

LES XIFRES

16,7
per cent
dels adolescents de Catalunya reconeixen haver-se emborratxat algun cop en el darrer mes.
81
per cent
dels joves que l'any passat van entrar al centre especialitzat del Gironès s'embriaguen amb freqüència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona