Societat

Colau estudia com reduir l'oferta turística per zones

Els criteris s'han de pactar en el procés participatiu del pla d'allotjaments

A l'entorn de la plaça Catalunya, les places per a visitants tripliquen el nombre de veïns

Que la pressió turística a Barcelona és desigual i es condensa al centre és més que sabut, però el govern ha volgut precisar el mapa de l'oferta abans d'abordar la redacció del pla especial urbanístic d'allotjaments turístics (Peuat), i ara sabem que a l'entorn de la plaça Catalunya, concretament en l'àmbit delimitat per la Gran Via i els carrers Pelai, Roger de Llúria i Fontanella, la ràtio s'acosta a les tres places per visitant per cada resident.

Aquest és el cas més extrem, però hi ha vuit regions censals –de les 1.068 que té la ciutat– amb més llits per turistes que veïns, incloses tres de les quatre que, a banda i banda del passeig de Gràcia, i pujant fins al carrer Provença, donen continuïtat en sentit muntanya a l'àrea ja esmentada, i la porció del Gòtic delimitada per la Rambla i la Via Laietana i adjacent també a la plaça Catalunya. L'extrem de la Barceloneta a tocar de Sant Martí i algunes zones d'Hostafrancs i del front marítim del Poblenou són els altres punts amb prou allotjament perquè els veïns siguin minoria. La mitjana de la ciutat és de 6,4 allotjaments turístics per cada 100 veïns, i hi ha 25 barris que la superen. Al Gòtic la ràtio és de 53 per 100, i a Dreta de l'Eixample, de 50.

L'aplec de dades no es limita, però, a aquesta ràtio, i recull aspectes referits a l'urbanisme o la mobilitat, o el cens de botigues de records o bars i restaurants. Tot per definir les “unitats homogènies de regulació”, en terminologia municipal; és a dir, zones de característiques similars on s'aplicaran uns mateixos criteris, que variaran en funció de la tipologia d'àrea en qüestió.

Els paràmetres que s'acabin tenint en compte a l'hora de definir aquestes zones, però, es decidiran en el marc del procés participatiu del Peuat, en virtut del qual el govern municipal va dictar una suspensió de llicències que manté aturats 35 projectes hotelers o similars des del juliol. Per això la radiografia es traslladarà als participants en la reunió que se celebrarà demà, segona de la sèrie. La idea és que, un cop definides les pautes, sorgeixin propostes concretes de criteris de regulació en cada zona en una nova trobada a final de gener.

Aquí, el govern no descarta res: ni permetre un creixement “sostenible” de l'oferta en zones on n'hi ha poca (o cap: hi ha nou barris on no consta que hi hagi ni una sola plaça turística), ni establir topalls que coincideixin amb l'oferta existent, ni tan sols buscar fórmules, com ara el rescat de llicències, per tendir a reduir l'oferta en àmbits que es considerin ja sobresaturats. Seran les entitats convocades a les sessions participatives les que ho decidiran. La previsió del govern continua sent poder sotmetre el pla a aprovació inicial al març.

El conveni de Turisme, congelat

L'Ajuntament de Barcelona no aplicarà per ara el conveni que Turisme de Barcelona va subscriure per crear la marca Barcelona Medical Destination a esquenes del consistori. Així es va decidir en una reunió que el regidor Agustí Colom, vicepresident també del consorci, va tenir dilluns amb el president de Turisme, Joan Gaspart. El consistori estudiarà el conveni i a partir d'ara serà present “en el màxim nivell de decisió” del consorci, va explicar Colom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crònica

Els primers batecs de Temps de Flors

Girona
PLATJA D’ARO

Retiren una terrassa del passeig marítim per impagaments

PLATJA D’ARO

Malvivint de nou al ras

Badalona

Una comunitat universitària a Girona

gastronomia

Setze dies per assaborir l’arròs mariner de Tarragona

Tarragona
SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona