Societat

opinió

Escoles on s'aprèn a cooperar

Es parla, i molt, potser massa o sense massa fonament, sobre la innovació educativa i la nova pedagogia del segle XXI. Són molts els noms que sonen en aquest camp i diferents les visions que aporten els teòrics. La realitat, però, és aquella que vivim dia a dia a l'escola i el canvi és el que els mestres i les mestres del nostre país aporten en el seu fer i deixar fer als nens i nenes, els nois i noies que són a l'escola.

Els que cada matí rebem els peques i no tan peques a la seva segona llar ens adonem dels grans canvis que podem exercir sobre la societat en què vivim. En aquest sentit, són moltes les escoles que ja fa temps que hem posat les mans a la feina per despertar en els nostres alumnes interès per cooperar, per treballar amb els companys, per aprendre junts, saber fer sols i per tornar a aprendre.

Aprendre a cooperar no és fàcil. Requereix temps, tècnica, assaig i error. Parlar de cadascun d'aquests termes per separat ens portaria a pensar que som davant d'una feina gairebé impossible, ja que l'escola no ha valorat de forma positiva gairebé cap dels termes esmentats anteriorment: qui triga més temps és penalitzat, el que s'equivoca, poques vegades té opció a segons o tercers intents, l'assaig està marcat per la rigidesa del resultat final i la tècnica va massa sovint de la mà de la teoria. A cooperar se n'aprèn cooperant, organitzant els grups de treball, tenint responsabilitats, posant en pràctica habilitats socials, mirant-se als ulls, donant les gràcies, felicitant-nos per la feina ben feta, resolent conflictes… i això no és senzill i no surt sol d'avui per demà.

Cal un claustre que cregui en la inclusió de tots els alumnes i valori el diàleg i la confiança com a eixos d'aprenentatge. Les escoles que apostem per l'aprenentatge cooperatiu creiem fermament en la democratització de l'èxit educatiu, en què els mestres pretenem donar oportunitats a tots els nostres alumnes per aprendre i per rebre el merescut reconeixement per haver-ho fet.

D'aquesta manera, la nostra concepció d'escola és la de comunitat d'aprenentatge on, treballant junts, aconseguim donar el millor de cadascú, on l'èxit d'un és l'èxit de tots i ningú resta indiferent davant el fracàs d'un company.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia