Societat

La línia d'alta velocitat del TGV no passarà per Perpinyà

El traçat de la línia d'alta velocitat que manca fins Montpeller deixa fora la capital de la Catalunya Nord

La primera estació del traçat francès serà a la ciutat occitana de Narbona

Els trens d'alta velocitat entre l'Estat espanyol i el francès circulen per vies convencionals quan passen per la Catalunya Nord i una part del Llenguadoc. França no ha acabat, fins ara, la línia d'alta velocitat entre la frontera estatal i Montpeller.

El govern francès ha validat ara el traçat d'aquest tros de línia que manca, amb un cost de cinc milions i mig d'euros. El traçat previst deixa fora de la línia del TGV la ciutat de Perpinyà i només alguns trens es desviaran per accedir a l'estació anomenada El Centre del Món a la capital nord-catalana. Per fer-ho possible el govern francès ha accedit a les demandes dels polítics nord-catalans d'afegir una desviació de la línia principal a partir de la població de Ribesaltes.

L'estació abans la via

L'expresident de l'aglomeració urbana Perpinyà-Mediterrània i antic batlle de la ciutat Jean-Paul Alduy –ideòleg i creador de l'estació El Centre del Món–, ja afirmava l'any 2011 que “potser un tren de cada tres o cada cinc no s'aturarà a Perpinyà”, quan es va adonar que els estudis del govern de París no preveien que la línia de l'alta velocitat passés per la capital rossellonesa. El complex arquitectònic que inclou l'estació amb un nom dalinià, amb galeries comercials buides, ha estat un fracàs a causa d'haver estat construït abans de saber-se si estaria inclòs en la futura línia d'alta velocitat. La primera estació de la línia en territori de l'Estat francès serà a la ciutat occitana de Narbona on és previst que s'hi construeixi un estació específica pel TGV.

El serveis secrets desvien la línia

Els ajuntaments nord-catalans de Ribesaltes i Espirà de l'Aglí van denunciar l'any passat que l'exèrcit francès va fer desviar el traçat inicial ja que els serveis secrets estaven construint un “immens dipòsit de municions utilitzades en operacions exteriors” a l'antic camp de concentració de Ribesaltes, per on havia de passar el tram del TGV encara per construir. L'exèrcit ha aconseguit desviar el projecte i que passi molt a la vora d'aquests dos pobles de la plana del Rosselló.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona