Societat

Cada dia es retiren 114 punts a les carreteres de Lleida

La xifra, preocupant, posa en dubte les campanyes de conscienciació per a conductors realitzades el últims anys

La majoria de les multes són per excés de velocitat, conducció sota els efectes de l'alcohol i imprudències

Cada dia les autoritats retiren 114 punts del carnet de conduir a les carreteres de Lleida, una xifra estratosfèrica que posa de nou en dubte l'eficàcia de les campanyes de conscienciació en un moment en què torna a augmentar el nombre de les víctimes de trànsit a Catalunya.

En total, segons dades confirmades per la Prefectura Provincial de Trànsit, només a les comarques lleidatanes l'any passat es van retirar fins a 41.724 punts, una mitjana de 4 per hora. En la majoria dels casos les multes van estar provocades per quatre motius: circular amb excés de velocitat, conduir sota els efectes de l'alcohol, no respectar els senyals dels semàfors i no dur cordat el cinturó de seguretat, segons confirmen fonts de la Direcció General de Trànsit (DGT).

Si les xifres del 2015 són alarmants, les del 2014, a les quals també ha tingut accés aquest diari, encara ho són més. Llavors, quan es complia el vuitè aniversari de la implantació del nou carnet per punts, les autoritats policials i de trànsit en van retirar 64.684 a la demarcació de Lleida, una xifra elevadíssima que ha tingut continuïtat durant el 2015 arreu de Catalunya.

Les xifres parlen totes soles. A les carreteres de Barcelona, per exemple, les autoritats van treure 404.892 punts l'any passat, 1.109 cada dia. I en el cas del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, fins al novembre s'havien tramitat 11.320 expedients per infraccions a la xarxa viària, que havien suposat la pèrdua de 31.571 punts del permís de circulació.

Més sancions pel mòbil

La majoria de les sancions que es van imposar a la resta del territori el 2015 també van estar provocades per imprudències com ara l'excés de velocitat, la conducció sota els efectes de l'alcohol o la circulació sense portar cordat el cinturó de seguretat. No obstant això, una de les infraccions que més van augmentar en termes generals l'any passat va ser conduir utilitzant el telèfon mòbil, una distracció que el mateix conseller d'Interior, Jordi Jané, va reconèixer fa uns dies que va ser la causa del 29% dels accidents amb víctimes registrats a la xarxa viària catalana el 2015.

LES XIFRES

41.724
punts
del carnet de conduir es van retirar el 2015 a les carreteres de la demarcació de Lleida.
29
per cent
dels accidents amb víctimes de l'any passat a Catalunya van estar provocats per distraccions al volant.

Cinc accidents per sortides de via i xocs frontals

Les sortides de via han causat cinc de les onze morts que hi ha hagut a les carreteres catalanes aquest 2016. L'accident més greu registrat fins ara es va produir el dia de Reis, quan dues persones, de 80 i 88 anys, van perdre la
vida a la C-154, a l'altura de Sant Bartomeu del Grau (Osona). Posteriorment també han mort pel mateix motiu tres persones més a Amer (Selva), la Granja d'Escarp (Segrià) i la Roca del Vallès. En aquest darrer sinistre va perdre la vida un noi de 20 anys que viatjava com a
passatger posterior.

Pel que fa a la resta d'accidents registrats fins ara, també cinc d'ells han estat provocats per xocs frontals. En un va perdre la vida un home de 77 anys que va topar contra un altre vehicle que circulava contra direcció. Per un xoc contra un turisme també va morir el conductor d'un tractor, al Segrià, i una menor, a les Valls de Valira. Recentment també va perdre la vida a Girona una noia de 25 anys en topar contra un turisme conduït per un conductor
begut, i un home, de 45, en
un accident a la Segarra. Finalment, l'onzena víctima mortal del 2016 és un home, de 42 anys, que va ser atropellat a principis d'any a la carretera C-55, al Bages.

El 2015 es va tancar amb més víctimes a les carreteres que el 2014, un augment interanual que no es registrava a Catalunya des del 2012. Des de llavors, la xifra de morts a la xarxa viària sempre havia descendit. Segons s'ha apuntat clarament i en repetides ocasions des del Servei Català de Trànsit (SCT), la majoria de sinistres estan provocats per les distraccions al volant derivades d'un ús inadequat del telèfon mòbil, un fet que preocupa el departament. Per aquest motiu, Trànsit ampliarà aquest 2016 les campanyes de conscienciació per als conductors. La voluntat és tornar a rebaixar la xifra de víctimes mortals i apropar-se a l'objectiu europeu de zero víctimes l'any 2050.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia