Societat

Solidaritat

D'ordinaris a extraordinaris

L'INS Vilatzara, de Vilassar de Mar, té un programa a través del qual els alumnes creen projectes per millorar la vida de nens amb discapacitat

La iniciativa ha rebut la Menció d'Honor d'un premi estatal

De nois ordinaris a nois extraordinaris és com es diu el projecte amb què Jesús Arbués, professor de plàstica i dibuix tècnic de l'institut Vilatzara, de Vilassar de Mar, va guanyar la Menció d'Honor del Premi a l'Acció Magistral 2015 en la categoria en xarxa. Aquest premi, convocat per la Federació d'Ajuda contra la Drogoadicció, la Comissió Nacional de Cooperació amb la Unesco i el BBVA, reconeix la labor de professors de tot l'Estat espanyol que treballen per difondre uns valors
a través de l'educació.

El projecte del professor Arbués va néixer fa dos anys i persegueix que joves de l'institut Vilatzara construeixin eines per millorar la vida d'altres nois molt diferents d'ells, que tenen alguna discapacitat. “El premi és un reconeixement de la feina feta, perquè les coses que fem al Vilatzara es coneguin
a fora”, ressalta Arbués.

Per portar a terme aquest projecte, el Vilatzara treballa amb l'Escola d'Educació Especial Can Vila de Mollet (Vallès Oriental), l'Escola d'Educació Especial Les Aigües de Mataró i Nexe Fundació de Barcelona. Els professors d'aquestes escoles han explicat als alumnes del Vilatzara quines són les seves necessitats. “Les escoles d'educació especial requereixen molta ajuda, qualsevol cosa que puguem aportar els va bé,”, explica Arbués.

El projecte De nois ordinaris a nois extraordinaris es fa a quart d'ESO per al treball de recerca. La Paula Garcia el va elaborar fa dos anys. La seva promoció va escollir dos contes, un de marroquí i l'altre de rus, que els van adaptar per a nens cecs, sords i fins i tot per als que no sabien llegir, per als quals es va il·lustrar la història amb pictogrames. Els contes tenien diversos nivells de lectura i, per això, es van crear amb lletra de pal, braille o lectura compartida. A més, van fer titelles. “Els vam adaptar [els contes] amb l'objectiu que tothom fos capaç d'entendre'ls”, destaca Garcia. Ara, aquesta noia està fent el seu treball de recerca de segon de Batxillerat sobre aquest projecte. Ha agafat un conte que es diu Bonic peix colorit i l'ha adaptat a la lectura compartida, de lectura fàcil per a dislèctics, en pictogrames, en llenguatge de signes i un àudio.

Arbués està jubilat des d'aquest any, però continua anant a l'institut per fer de tutor d'algun treball de recerca, com per exemple d'en Pere Valls. Aquest jove va arribar
a al centre a Batxillerat, però va quedar impressionat pel treball que havien fet els seus companys un any abans que ell hi anés. Per això, Valls, que vol estudiar alguna enginyeria, ha continuat l'esperit del De nois ordinaris a nois extraordinaris, i en el seu treball de recerca ha ideat una cadira “més agradable del que és normal”, que es converteix “d'una manera ràpida i fàcil en un aparell per gatejar, per ajudar els monitors a arrossegar els nens”, explica.

“Es va retroalimentant, quan [els alumnes] veuen que la cosa té sentit, és útil i que s'aprèn”, destaca Arbués. Per això, l'institut vol donar sortida als projectes dels seus alumnes i que, alhora, puguin ajudar altres persones, en aquest cas, nens amb discapacitats.

Encendre llums amb la veu
Aleix Rodríguez també va participar en el projecte ‘De nois ordinaris a nois extraordinaris', fa dos anys. Llavors va idear una placa que tenia molts de fils, cadascun dels quals tenia una lletra que es connectava amb un objecte. “Llavors l'objecte es convertia en un botó”, relata Rodríguez. La filosofia del ‘De nois ordinaris a nois extraordinaris',traspua en el treball de recerca de segon de Batxillerat de Rodríguez. La Fundació Nexe té una sala multisensorial amb objectes amb llums i sorolls i interaccionen amb els nens. Per encendre'ls, fins ara ho havia de fer un adult, però Rodríguez ha creat un aparell amb què el nen pot encendre els objectes a través de la seva veu i d'un polsador adaptat. Reconeix que és una tasca gratificant. “Veus que has fet alguna cosa que realment és útil i serveix als nens”, diu aquest jove, que vol ser informàtic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES