Societat

Els veïns de la catedral ja es mobilitzen per les campanes

L'associació convoca una assemblea per plantejar accions

El bisbe de Girona afirma que “hem aguantat fins que hem pogut”, però sentències anteriors a altres parròquies els han fet claudicar

Els veïns del Barri Vell de Girona es comencen a mobilitzar per reclamar que tornin a tocar les campanes de la catedral, aturades de nit arran de la denúncia d'un hotel. Per la seva part, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, va explicar ahir que han resistit el que han pogut, però que el precedent de sentències a altres parròquies els ha fet claudicar.

De moment, l'associació de veïns del Barri Vell ja ha convocat per a dimecres de la setmana vinent una assemblea extraordinària per fer una valoració i plantejar accions, entre les quals no es descarta iniciar una recollida de signatures, com a pas previ. En tot cas, i des de l'entitat, volen manifestar el seu profund malestar perquè els veïns no van ser “informats ni consultats per l'Ajuntament”. En aquest sentit, i segons fonts de l'entitat, es comparteix la indignació i perplexitat majoritària que molts veïns han anat expressant des de fa setmanes. “Us animem a participar en l'assemblea convocada per conèixer la vostra opinió i actuar en conseqüència”, es destaca en la convocatòria de l'assemblea.

Josep Maria Masferrer, membre de l'entitat i que viu a peu del campanar, a la pujada de la Catedral, explica que, a l'associació, li costa entendre la diligència municipal en atendre aquesta reclamació. L'entitat creu que s'han ignorat els valors culturals i tradicionals que representen el toc de les campanes, “mentre que es percep indiferència a les reclamacions que fan els ciutadans per les molèsties ocasionades per les activitats de restauració o oci nocturn”.

L'opinió del bisbe

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, va dir sobre la polèmica de les campanes de la catedral, ahir en el marc de la presentació de l'entrada conjunta per visitar la catedral, la basílica de Sant Feliu i el Museu d'Art de Girona: “Personalment em sap greu que les campanes hagin deixat de tocar a la nit, però veient la possibilitat que finalment hi hagués una sentència pitjor, com ens ha passat a altres llocs, vam decidir negociar pel bé de la pau social.” El bisbe hi va afegir: “La veritat és que hem resistit el que hem pogut durant molts anys abans d'acceptar aquesta mesura. Si ara es produeix un debat ciutadà, estem disposats a continuar parlant-ne.” Al seu costat, el conseller de Cultura, Santi Vila, que va voler ser conciliador, va dir que “els campanars formen part del patrimoni immoble i sonor”, però “han de ser compatibles amb una legislació cada vegada més restrictiva pel que fa als sorolls urbans”.

Les campanes de la catedral de Girona van deixar de tocar de les dotze de la nit a tres quarts de set del matí arran de la denúncia de l'hotel Històric. L'Ajuntament va aplicar l'ordenança de sorolls a la via pública. El capítol de la catedral va fer un primer intent deixant de tocar els quarts, però sense èxit. Finalment, el 6 de gener, tot i que l'acord entre les parts es va prendre fa sis mesos, els Bisbat va cedir finalment a les pressions i va silenciar les campanes de la catedral a la nit.

LA FRASE

Si ara es produeix un debat ciutadà, des del Bisbat estem disposats a continuar parlant-ne
Francesc Pardo
Bisbe de Girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia