Societat

GENÍS ROCA

EXPERT EN TRANSFORMACIÓ DIGITAL I SOCI PRESIDENT DE ROCA SALVATELLA

“Internet no és fred, la gent s'enamora”

“No deixarem d'explicar-nos històries a cau d'orella perquè estiguem a l'era digital”

“La gent incorpora la tecnologia a mesura que li resol un problema, però d'aquí a uns anys la necessitarem per viure amb normalitat”

Influent tecnològic.
El 2004 va ser escollit un dels 25 personatges de l'Estat espanyol més influents a Internet. Demà, a les 7 a l'Auditori Josep Irla de la Generalitat a Girona, oferirà una conferència organitzada per la Fundació La Ciutat Invisible que du per títol La societat digital: on som i cap on anem?
La digitalització no és només utilitzar el Facebook o el Whatsapp, va més enllà.
La tecnologia que tenim ha anat modificant la societat en tots els aspectes: la política, l'ensenyament, la justícia, la salut, la família, les relacions personals, etc. Si t'ho mires amb aquesta perspectiva, el Facebook i el Whatsapp queden en una simple anècdota. És quelcom més popular, que se'n parla més. Però fixa't que ara quan portes el cotxe al taller, et ve un tècnic amb una bata blanca i endolla l'ordinador i et diu que li falta oli. Alguna cosa ha canviat. I això passa amb el consum, com busques allotjament en una ciutat, com prepares un viatge, com t'assabentes de les notícies que han passat a la Xina.
Han canviat també les relacions personals?
Quan a algú li vols dir que l'estimes ara tens una quantitat d'opcions per fer-li arribar enormes. Per exemple, amb un simple like a una foto de l'Instagram.
Però no és molt fred?
Què va! Quantes parelles coneixem que es van conèixer a través d'Internet. Si la gent és capaç d'enamorar-se, l'Internet no és fred. Ara tenim més capacitat de comunicar-nos i posar-nos en contacte.
Què en farem, de les biblioteques, del suport paper? Acabaran sent un museu?
La informació circula millor en suport digital. És una millora respecte a la tradició oral, quan el coneixement es transmetia per la parla. Quan tot aquest coneixement es va posar per escrit, va ser una millora. Igual que ara digitalitzar-ho és una millora. Això no vol dir que deixarem d'explicar-nos històries a cau d'orella. Anem ampliant la nostra capacitat de transmetre coneixement i de compartir-lo.
Els mitjans de comunicació tradicionals estem irremeiablement abocats a la digitalització?
Jo sóc accionista d'una revista en paper. Una cosa no treu l'altra. Hi ha una mena de continguts que si són ben madurats i ben païts, si ens ho ofereixen en un altre tipus de suport que no sigui el digital, són benvinguts. Tendim a comparar Internet amb una mena de repositori d'informació, com una gran enciclopèdia, però també cal veure-ho com un laboratori, com un espai de proves i experiments. És un espai d'activitats, de gent que s'organitza, que creen una cooperativa o que auditen el govern.
Com ha fet canviar la tecnologia els models de negoci?
Ha provocat que molts models de negoci hagin quedat profundament afectats i d'altres que han desaparegut, però també d'altres que apareixen. La tendència és que si s'ha digitalitzat, la gent ja no paga pel producte, sinó pel servei. No paguem pel vinil o el CD, però sí que en canvi paguem per una subscripció a l'Spotify. Amb els diaris passa el mateix, són més un producte que un servei.
Hi ha gent que no pot o no vol saber res de les noves tecnologies. Què passarà amb ells?
Som a l'època de la transició. Hem partit del no res. La gent incorpora la tecnologia a mesura que li resol un problema. Si la teva tieta o àvia té un nebot a l'Argentina, ja veuràs com s'espavilen ràpid per fer servir Skype. El que passa és que si penso en el meu fill d'aquí 20 anys, ell necessitarà el fet digital per viure amb normalitat, per accedir a la justícia, a la salut, fer tràmits amb l'administració, parlar amb els seus fills, relacionar-se amb l'escola, estudiar a la universitat, treballar, etc. Respecto la gent que no la faci servir. Però la tendència és la que és. L'ampolla és mig plena o mig buida? És igual, l'ampolla s'està omplint o s'està buidant? Aquesta s'està omplint.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà
infraestructures

Posen en marxa els ascensors de l’estació de Mollet Sant Fost

MOLLET DEL VALLÈS
SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT
GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona