Societat

Augmenta l'activitat dels mediadors interculturals

El servei de mediació intercultural de l'Institut d'Assistència Sanitària va fer l'any passat 2.226 actuacions, un 9% més que el 2011

Un 64,5% de les persones ateses són de l'àrea del Magrib

Els mediadors interculturals de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) van fer l'any passat 2.226 actuacions, un 10% més que les que van dur a terme el 2011, que van ser 2.036. Un augment que contrasta amb la tendència decreixent de la presència d'estrangers a les comarques gironines (el 2009 representaven prop del 21% i l'any passat no arribaven al 18%) i que reforça el paper d'aquest servei. El servei està integrat per mediadors interculturals en salut i traductors. Els traductors van intervenir l'any passat en 142 ocasions.

L'acció principal dels intèrprets és la traducció lingüística en la conversa entre l'usuari i el professional de la salut, mentre que l'actuació dels mediadors va més enllà: acompanyen o deriven els nouvinguts als serveis corresponents, fan prevenció de conflictes a través de la gestió de malentesos per motius culturals i donen suport al professional que promou la salut comunitària i l'educació sanitària per incidir en una millor utilització dels recursos per part d'aquests col·lectius. La responsable d'aquest servei, Dolors Corominas, ha destacat l'activitat i el paper del mediador en el desenvolupament de les activitats de promoció de la salut adreçades als col·lectius més vulnerables de la comunitat i que es treballen des de la taula de salut comunitària local i la taula territorial d'immigració.

De les 2.226 intervencions dels mediadors, 1.436 (64,5%) van ser en poblacions de l'àrea del Magrib (àrabs i berebers); 699 (31,4%), del sud del Sàhara occidental (mandinga, fula, wòlof, sarahole, diola, bambara, poular) i 91 (4%) van ser amb persones d'origen xinès. Les 142 intervencions dels intèrprets van ser traduccions dels idiomes polonès, ucraïnès, xec, romanès, alemany, anglès, holandès, i llengües específiques del sud del Sàhara oriental (àkan, ewe) i de la península indopakistanesa (hindi, panjabi).

Del total de les intervencions, un 63,48% es van fer en l'àmbit hospitalari (hospital Santa Caterina de Salt, hospital Josep Trueta i ICO Girona); un 30,4% en els centres d'atenció primària i comunitària de salut mental, i un 6,12% en àmbits no sanitaris com ara escoles, serveis socials o centres d'acollida. Un total de 1.987 accions corresponen a traduccions sociolingüístiques; 978, a intervencions en educació i promoció de la salut; 436 són acompanyaments, i 352 són tràmits burocràtics.

LES XIFRES

142
intervencions
van fer l'any passat els traductors del servei de mediació intercultural en salut.
91
persones
ateses pels mediadors interculturals eren d'origen xinès. Representen el 4% del col·lectiu nouvingut atès.
63
per cent
de les actuacions fetes el 2015 pel servei de mediació intercultural van tenir lloc en l'àmbit hospitalari.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible a la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA