Societat

La consellera Ruiz referma que es mantindran els concerts a les escoles que segreguen per sexe

Diu que hi haurà “diàleg” sobre el possible tancament de línies de P3 per la baixa natalitat però assegura que caldrà “prendre decisions” encara que hi hagi desacord

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha refermat aquest dimecres que el Govern mantindrà els concerts a les escoles que segreguen els alumnes per sexe, al·legant que la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) i el programa electoral de JxSí el 27-S així ho preveuen. Així, davant la petició del PSC, SíQueEsPot i la CUP per retirar els concerts a aquestes escoles, Ruiz s'hi ha oposat al·legant només que està previst a la LEC i inclòs al programa electoral de la formació al Govern. Ho ha dit durant la seva primera compareixença a la comissió d'Educació del Parlament.

Una altra petició de bona part dels partits ha estat que no es tanquin línies de P3 en centres públics, a causa de la baixada de la natalitat, sinó que s'aprofiti això per reduir les ràtios d'alumnes per aula. La consellera ha admès que la natalitat baixa des del 2011 i això suposa un problema per al sistema educatiu, a més de conseqüències socials i econòmiques més generals. De fet, les xifres d'alumnes a Secundària estan augmentant.

Ruiz ha dit que caldrà diàleg amb ajuntaments, centres i famílies, però finalment s'haurà de prendre una decisió, encara que no hi hagi acord. En aquest sentit, ha dit que se sent obligada a concentrar els recursos als centres més necessitats per tal de reduir els efectes de la crisi econòmica. Així, mentre la ràtio general d'alumnes per aula és de 25, els centres d'alta complexitat tindran ràtios de 22, mantindran l'ampliació horària i tindran més professorat.

Les beques-menjador beneficiaran aquest curs 80.000 alumnes, amb 53,6 milions previstos, i es recuperaran ajudes al transport. Ha dit que totes les beques menjador estan garantides.

La consellera ha donat algunes dades d'esperança, com la millora dels índexs d'abandonament prematur, que el 2010 era del 20%, ara és el 18% i que el 2020 hauria de ser del 15%. En el cas dels alumnes de 15 anys, l'any 2002 el 82% era al curs que li pertocava, percentatge que va baixar al 69% l'any 2009 però que ha augmentat al 75% l'any 2014. Els graduats d'ESO han passat del 81,8% al 87,9% del 2010 al 2015.

Sobre la FP, ha destacat haver assolit la taxa del 40% d'alumnes que cursen aquests ensenyaments, remarcant la importància creixent de l'FP dual, amb pràctiques en empreses. Des del 2007 la matrícula a l'FP ha augmentat un 80%.

Línia continuïsta

Ruiz ha mantingut una línia força continuista respecte la seva predecessora, Irene Rigau, de qui era una de les principals col·laboradores com a directora general d'Atenció a la Família i la Comunitat Educativa. Així, per exemple, ha dit que seguiran apostant per la feina a partir de competències bàsiques, i no simplement assignatures, i que la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) seguirà sent la guia bàsica, ja que va comptar amb el 75% dels vots del Parlament l'any 2009, amb les proves d'avaluació als centres, però no pas per a fer rànquings, sinó per fer de guia per a mestres, escoles i pares.

Respecte la immersió lingüística en català, ha reafirmat que es mantindrà, tot i les sentències judicials en contra, i davant la petició del PP i C's de canviar el sistema, s'hi ha negat rotundament, al·legant que la immersió garanteix la cohesió social i el fet que tots els alumnes coneguin les dues llengües.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia