Societat

“El que necessita una persona que dorm al carrer no és un sostre, sinó una llar”

El sociòleg Albert Sales aposta per un model on es posi l'habitatge per davant de la intervenció social

Reivindica un pla del govern per abordar el problema de l'habitatge, amb el sensellarisme com a expressió particular

El politòleg, sociòleg i professor associat a l'UPF, Albert Sales, ha parlat aquest dimecres a l'Illa de Robinson sobre la situació del sensellarisme i la crisi habitacional que ja fa temps que pateix la població. Sales ha reivindicat que l'oferiment d'un alberg a una persona sense sostre, no s'està donant una llar, perquè “una llar és un espai on es restableixen els espais familiars i hi ha una certa intimitat”, i el que se'ls ofereix “no millora les condicions del carrer”. Per això, el també activista aposta pel model Housing First, que s'està aplicant en alguns països europeus, als Estats Units i al Canadà. Housing First posa l'habitatge per sobre de la intervenció social.

Arrel de la paralització dels trens de Renfe dimarts a Barcelona a causa d'una fumera provinent d'una estació abandonada, s'ha posat sobre la palestra la possibilitat que el foc l'hagués originat una persona que viu al carrer. Sales ha aclarit que les persones sense sostre busquen “seguretat i tranquil·litat” , i la por “també la poden tenir als mateixos llocs on nosaltres passaríem por”. Sales es pregunta la raó per la qual s'endinsarien en aquesta estació abandonada, sent “un escenari bastant arriscat”. L'activista apunta que s'hauria de tapiar, i que tingués “entrades oficials” per fer manteniment.

Barcelona té equipaments consistents per afrontar el problema del sensellarisme, i és aquí on es concentra la major part de les persones sense sostre. Sales reivindica “un pla des del govern català” per abordar el problema habitacional, “en el seu aspecte més general, amb el sensellarisme com a expressió particular”, perquè l'exclusió social és molt diversa, com el relloguer o persones que viuen endèmicament en una pensió.

Pel que fa a la presència d'un govern com el d'Ada Colau a Barcelona, Sales ha destacat que s'ha notat el canvi perquè “a mi m'han demanat opinió” i està en marxa “tot un pla de consultes i treball per establir un pla específic de lluita contra el sensellarisme”, i caldria plantejar-se “un pla de lluita contra el sensellarisme i no un pla d'atenció a les persones sense llar”.

Per veure l'entrevista sencera, clica AQUÍ .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia