Societat

Unió de Botiguers de Reus

Nou president

Aniversari agredolç

La nova direcció d'UBR n'agafa les regnes en un moment delicat

L'associació de comerciants ha d'afrontar grans problemes coincidint amb els quaranta anys de la seva fundació

La junta de Pitarchhaurà de donar resposta als reptes d'aquest sector econòmic reusenc

Enmig d'un context delicat, els associats de la Unió de Botiguers de
Reus (UBR) van escollir dijous el novè president de la seva història, Àlfred Pitarch, coincidint, pràcticament, amb la data fundacional d'aquesta entitat pionera de l'Estat espanyol. Després del breu mandat d'Ernest Juncosa (2014-16) al capdavant de l'associació, caracteritzat per les controvèrsies i els problemes interns, la nova junta no tindrà fàcil remuntar una entitat que en poques setmanes celebrarà un aniversari més farcit que mai de reptes.

I és que va ser el 12 de març del 1976 quan va tenir lloc al Centre de Lectura la taula rodona en què van cristal·litzar les diferents reunions informals dels comerciants de la ciutat per crear un moviment associatiu. Uns mesos després d'aquest acte públic a l'ateneu reusenc, la junta general fundacional es va celebrar amb gran èxit a la Casa Sindical de Reus, on es va escollir una junta provisional integrada per quinze persones.

Posteriorment, el març del 1977 es va escollir democràticament el primer president, Josep Abelló Barbat, que va lluitar, entre altres qüestions, per la creació de la Unió de Botiguers de Catalunya, objectiu que es va assolir el 1978.

Després d'aquesta primera etapa, el setembre de 1980 la flamant UBR va elegir un nou president, Josep Mestres. Tot i que un dels cavalls de batalla d'aquest període va ser aconseguir l'associació de més comerços també es va insistir en la necessitat d'especialitzar-se a causa de la competència de les ja emergents superfícies comercials.

La nova junta presidida per Fermí Juncosa el 1986 va estar marcada per l'aparició de les franquícies com Zara al raval de Jesús i també per la instal·lació, cada cop major de les grans superfícies comercials, com ara l'hipermercat Pryca.

L'actual alcalde de Reus,
Carles Pellicer, va prendre possessió el 1990 com a cap visible de l'entitat. Durant els seus quatre anys de presidència, UBR va disposar per primer cop de seu pròpia, al raval Santa Anna. Entre les presidències recents que van deixar petjada cal destacar la de Dídac Rodríguez, a partir del 1994, que va impulsar la professionalització de l'entitat, va comprar l'actual seu de l'entitat al raval Sant Pere (ara en venda) i va potenciar la figura dels caps de carrer.

En el marc del llarg lideratge de Pere Margalef (2002-2010), l'associacionisme comercial de la ciutat va viure el naixement d'El Tomb de Reus, va inaugurar-se el Pallol i es va aprovar el projecte de centre comercial de Metrovacesa, recentment posat en marxa.

La primera –i fins ara única– presidenta d'UBR, Leonor Bartolí va nomenar-se el 2010. Amb presència en la junta de Bartolí, Ernest Juncosa va prendre-li el relleu el 2014 fins que el passat gener va presentar una dimissió dolorosa.

Després de l'elecció de dijous, es posa en marxa una nova etapa en què la junta presidida per Pitarch haurà de donar resposta als reptes d'aquest sector econòmic reusenc conscients d'una trajectòria que, amb les seves llums i ombres, ja suma quaranta anys de potent història ciutadana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia