Societat

El comitè del metro tensa la pugna laboral i demana cessar la cúpula de TMB

La primera jornada de la setmana de vagues parcials en el bus va tenir ahir escassa afectació i la va seguir un 17% de la plantilla, segons l'empresa

El conflicte laboral en el si del transport públic barceloní s'endureix, singularment pel que fa al metro. Ahir, a una setmana de l'arrencada del Congrés Mundial del Mòbil (MWC), amenaçat a hores d'ara per les protestes de cinc àmbits laborals diferents vinculats amb el transport públic, tant l'alcaldessa Ada Colau com el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, van dir que confien que el congrés es podrà celebrar sense vagues, i Colau insistia en la bona disposició del consistori per assolir un acord. “Per part nostra, no quedarà”, va manifestar. Però el cas és que ahir mateix el comitè d'empresa del metro pujava l'aposta per la tensió i demanava per carta a Colau i la regidora de Mobilitat i presidenta de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) la destitució del director general de TMB, Jaume Tintoré; el conseller delegat, Enric Cañas, i el director de la Xarxa de Metro, Marc Grau, als quals acusa de “bloquejar” i “boicotejar” les converses. Els representants dels treballadors diuen que la direcció no ha volgut assistir a vuit reunions des de l'octubre. TMB ho nega. Les cinc primeres, segons va explicar un portaveu, eren trobades en què s'havien de despatxar aspectes que el comitè “no va considerar d'interès”, per la qual cosa la companyia creu que si hi va haver un desistiment va ser per part dels representants de la plantilla. Les altres tres trobades estaven convocades després que el comitè optés per la via de la vaga, i TMB va considerar que l'aposta per la mobilització no era compatible amb el manteniment de la negociació. És el mateix argument que la setmana passada va esgrimir l'alcaldessa, del qual es va acabar desdient després de l'allau de crítiques que va rebre. En tot cas, avui toca nova reunió entre les parts, convocada ara per un mediador de la Generalitat.

Hi ha més fronts oberts. El del bus, per exemple. Ahir, la primera jornada de vaga parcial va tenir un seguiment d'un 17% de la plantilla, que es va traduir en una afectació “una mica superior” pel que fa a la circulació de busos, segons la companyia, tot i que el sindicat CGT, un dels convocants, va elevar el seguiment a un 80 o 85%. Els sindicats CGT, Actub, COS, USOC, PSA, CNT i BS, minoritaris al comitè, han convocat aturades fins divendres de 2 a 4 de la matinada –aquesta no afecta el servei, perquè a aquestes hores no circulen busos de TMB–, de 10 a 12 del matí i de 9 a 11 de la nit. I també hi haurà aturades de dues hores per torn el 23 i el 25, coincidint amb el congrés, tot i que els sindicats amb majoria, UGT, CCOO i el SIT, han arribat a un preacord per renovar el conveni que està pendent de ser votat per la plantilla.

A les protestes del metro i el bus previstes durant el MWC, cal sumar-hi les convocades pels treballadors de FGC i les del personal d'Adif, responsable del manteniment de la xarxa de rodalies de Renfe.

Reprenen l'obra de l'L-10

Les obres per acabar el ramal de la Zona Franca de l'L-10 del metro es van reprendre ahir, després que divendres va entrar en servei el tram de l'L-9 entre la Zona Universitària i l'aeroport, segons informa l'ACN. Les obres consisteixen a col·locar les vies i catenàries de la segona via del ramal, i enllestir les estacions i instal·lacions de la línia. La previsió és que el tram entri en servei el 2017.

D'altra banda, el telefèric de Montjuïc va reprendre ahir el servei després d'estar tres setmanes aturat per passar la revisió i posada a punt anuals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia