Societat

Els hotelers critiquen l'excés d'alarmisme pel temporal

El conseller d'Interior admet el retret, però considera la mesura justificada per la “complexitat” meteorològica

Protecció Civil rebaixa el nivell d'alerta i en dóna per acabat l'episodi més greu

Ahir al matí el conseller d'Interior, Jordi Jané, va donar per acabat l'episodi més greu de pluja i neu a cotes baixes. Va reconèixer que havia estat un temporal “atípic i irregular”, però no va poder evitar l'allau de crítiques dels hotelers, especialment a la demarcació de Lleida, que en alguns casos han vist com l'alarma pel temporal ha provocat l'anulació del 60% al 70% de les reserves. “Cada any estem parlant del mateix i ja n'estem una mica farts”, va dir amb indignació el president de la Federació d'Hostaleria de Lleia, Juan Antonio Serrano, que va lamentar que no es pensi més en les conseqüències que aquestes alertes meteorològiques tenen per al turisme. “Pot ser fins i tot que hi hagués gent que volgués anar a fer compres a un centre comercial a 40 quilòmetres de casa i que no ho fes perquè se'l va alertar com si arribés la fi del món”, va subratllar Serrano, per a qui una cosa és que es prioritzi la seguretat i una altre, “que diguin a la gent que no surti de casa perquè les repercussions econòmiques són molt grans”.

El conseller va encaixar les crítiques dels hotelers –“les entenc”, va dir–, però va assegurar que en aquest cas les recomanacions de precaució havien estat “justificades” perquè la jornada de dissabte era “complexa” des del punt de vista meteorològic. “Era un dia advers i tothom ho va poder comprovar, perquè de cop queia una forta calamarsada o el vent s'emportava carpes a Sitges o feia caure palmeres”, va subratllar Jané.

El conseller va insistir que si no s'havien produït incidents destacables –més enllà de les retencions a Prades, on uns seixanta cotxes van quedar atrapats per la neu, i en menys mesura, també al Montseny–, havia estat precisament perquè dijous al vespre s'havia declarat la situació d'alerta i per la intervenció dels cossos operatius que “han estat a peu de carretera” i que només dissabte van fer “més de 200 atencions puntuals”. Segons Protecció Civil, els Mossos d'Esquadra i les diverses policies locals han atès 260 serveis per incidències de trànsit. El telèfon 112 ha rebut unes 300 trucades i els bombers han fet una setantena de serveis relacionats amb l'episodi de pluja i neu.

De la neu, al vent

A partir d'avui es preveu que el vent prengui el relleu a la neu, especialment a les zones del Pirineu i Prepirineu, on es poden registrar ratxes de 100 km/h. Més enllà del vent, la situació de prealerta del Neocat continua i ahir mateix el conseller d'Interior va recomanar mantenir l'actitud de prudència i continuar fent un seguiment de l'evolució de la previsió meteorològica i portant cadenes si es preveuen desplaçaments a zones on encara està previst que nevi. Les fortes ventades també augmentaran el risc d'allaus en algunes zones.

Allau de visitants a les zones nevades

El fet que dissabte al vespre desenes de cotxes i els seus ocupants quedessin atrapats a les carreters de sortida de prades en direcció a Reus i Tarragona no va ser cap fre perquè ahir la vila muntanyenca del Baix Camp rebés una allau de visitants, que s'hi van arribar per gaudir de la neu. A diferència de dissabte, no es coneix cap incident en la jornada d'ahir. En canvi, sí que van mostrar la seva satisfacció el sector de la restauració local, que va fer el ple. La mateixa situació es va donar en les zones prepirinenques més pròximes a l'àrea metropolitana de Barcelona, que també van rebre una important afluència de visitants. Els desplaçaments es van fer amb total normalitat, més enllà de les habituals cues de trànsit dominicals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona