Societat

Més tard que mai

Un 76% dels joves d'entre 16 i 29 anys encara viuen a casa dels pares

Els joves cada cop marxen de casa més tard

Catalunya és la segona comunitat autònoma amb la taxa d'emancipació juvenil més alta

Només un 23,9% dels catalans d'entre 16 i 29 anys viuen fora de casa. És una xifra avançada ahir pel Consell de la Joventut de l'Espanya (CJE) i que figura en el darrer butlletí de l'Observatori de l'Emancipació, que analitza l'evolució de la difícil transició juvenil cap a la independència personal.

Els joves que més s'emancipen són els que no estan cursant cap mena d'estudis (36,9%), i per tant, han trobat alguna feina que els permet mantenir-se. Dels que continuen estudiant, només han pogut marxar de casa un 11,5%. Tot i això, els joves amb estudis superiors, estiguin estudiant o no, són els que mostren la taxa d'emancipació més alta. El percentatge més baix es troba en els que han assolit fins a l'educació secundària; els que tenen fins a la primària o no tenen cap estudi els superen. Catalunya és, segons l'informe de la CJE, la segona comunitat que té una taxa d'emancipació juvenil més alta. La primera és les Balears, amb un 27,5%. La mitjana de joves que viuen emancipats a l'Estat espanyol és del 20,8%.

El Consell de la Joventut relaciona aquesta taxa amb el fet que el col·lectiu jove és el “més exposat al risc de pobresa en l'actualitat”, com va explicar ahir Víctor Reloba, responsable de l'àrea socioeconòmica del CJE. Els joves continuen vivint amb els seus pares per no enfrontar-se a aquest risc, que es produeix per la temporalitat i parcialitat dels contractes que els fan. Tenir una feina ja no és “una garantia d'inclusió en l'estat del benestar”, va afirmar ahir Reloba. A Espanya hi ha una taxa d'atur juvenil del 64,1% i fins al 60% dels ocupats ingressen menys de mil euros al mes.

Des del 2008 els joves s'han d'independitzar cada vegada més tard i són un col·lectiu que, com va denunciar la CJE, “està quedant fora de l'estat del benestar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Retards de més de mitja hora a la R11 per una avaria entre Girona i Sant Miquel de Fluvià

girona
salut

L’Hospital de Mataró canvia els uniformes quirúrgics per uns més sostenibles

mataró

Les fires del 1 de Maig omplen de gent els carrers de Figueres malgrat l'amenaça de pluja

figueres

El TSJC reconeix la bulímia com una malaltia incapacitant

girona
urbanisme

Alella tira endavant el projecte per urbanitzar la Serreta i El Pla

alella
mobilitat

Mataró comença a multar els cotxes que se saltin les restriccions a l’illa de vianants del centre

Mataró
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia