Societat

Les temperatures d'aquest hivern s'han situat entre 1,5 i 3 graus per sobre la mitjana

Ha estat el més càlid de la sèrie històrica al litoral, prelitoral i alta muntanya i dels últims cent anys a Barcelona

Les temperatures d'aquest hivern a Catalunya s'han situat entre 1,5 i 3 graus per sobre de la mitjana i ha estat càlid sense excepció arreu del territori, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Fins i tot, en alguns punts com el Barcelonès, els valors han estat de +3,5 graus; a l'Alt Penedès, l'Urgell i en alta muntanya ha estat “molt càlid”, mentre que en d'altres han estat més moderats, tot i que sempre positius, com a l'Alt Empordà i punts del Segrià, Ribera d'Ebre i del Montsià (+1,5 graus). L'anticicló de desembre va propiciar inversió tèrmica i molta boira a les planes de l'interior on l'hivern va començar amb normalitat tèrmica, però no a la resta, ja que, segons la primera anàlisi de les dades, al Pirineu i al litoral i prelitoral s'han registrat els valors més elevats de les sèries històriques. A Barcelona i a l'Observatori de l'Ebre, ha estat el més càlid dels darrers 100 anys.

Al gener, la situació meteorològica es va caracteritzar pel pas de diversos fronts d'origen atlàntic, tot i que la massa d'aire fred procedents d'altes latituds no va arribar a Catalunya, mentre que el febrer sempre ha estat càlid i marc pels vents de l'oest. Finalment, un canvi de temps a finals de mes va permetre l'entrada d'aire fred però amb una durada curta que no ha compensat la calor de les setmanes anteriors.

En una primera anàlisi, l'hivern 2015-2016 ha estat el més càlid a la costa a tota la sèrie de dades disponibles al litoral, prelitoral i del Pirineu. A l'Observatori Fabra, l'anomalia de temperatura mitjana de l'hivern 2015-2016 ha estat tres graus per sobre la mitjana, la més alta des de l'hivern 1914-1915, mentre que a l'Observatori de l'Ebre ha estat l'hivern més calorós dels darrers últims 109 anys, amb una anomalia de +2,5 graus. Pel que fa al Pirineu, també hi ha hagut els valors més elevats des que es registren de manera contínua, en els darrers 18 anys.

Manca de nevades i 94 dies sense pluja

D'altra banda l'hivern 2015-2016 ha estat sec fins i tot molt sec a punts de l'Alt Empordà, Gironès, Selva, Garrotxa, Osona, Ripollès, Cerdanya, Vallès Occidental Barcelonès, Baix Llobregat, Alt Penedès, Montsià i Baix Ebre. Només a punts del Segrià, del Pla d'Urgell i de l'Urgell, a més de zones d'altitud del Pirineu Occidental, ha estat lleugerament plujós.

A més, a diferència d'hiverns anteriors, no s'hi ha registrat cap nevada important i només a finals de febrer la neu es va deixar veure d'una manera més generalitzada al Pirineu i a cotes mitjanes i fins i tot baixes en comarques occidentals.

L'hivern també s'ha caracteritzat per l'absència de precipitacions, amb 94 dies consecutius sense pluja, concretament entre el 4 de novembre i 5 de febrer superant els 85 dies seguits registrats el 1928.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible a la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA

Parc Tramuntana vol impulsar la col·laboració amb els empresaris gironins

Girona

La Cambra de la Propietat defensa els contractes d’habitatge de temporada

GIRONA
Societat

Troben a Cervera una nova espècie de planta fòssil de la família de la vinya

Cervera