Societat

Volen que el Parc Serralada Litoral tingui fons europeus

Estudien projectes per conservar l'hàbitat de la DO Alella, per protegir les aus rapinyaires i el tritó verd

La gerència del Parc de la Serralada Litoral, un espai protegit entre les comarques del Maresme i el Vallès Oriental, vol disposar dels fons europeus Life que tenen l'objectiu de conservar el medi ambient. La gerent del parc, Iguázel Pac, explica que estudiaran presentar un projecte vinculat a l'hàbitat de la DO Alella o uns altres per conservar les aus rapinyaires i els tritons verds. “Hi ha pocs parcs que tinguin una DO, la vinya, el seu cultiu i totes les línies turístiques lligades a aquest àmbit”, diu Pac.

Per poder tenir accés a a aquests fons, fa falta disposar d'un soci europeu per presentar conjuntament la proposta. Per això, Pac creu que es podria treballar en la protecció dels rapinyaires i la del tritó verd, unes espècies que podrien compartir amb altres parcs d'Europa. Aquest no és l'únic objectiu de la nova direcció del Consorci del Parc de la Serralada Litoral, que es va configurar al novembre. Pac exposa que un altre objectiu és actualitzar la normativa del parc per adequar-la a les noves fronteres. L'abril del 2013 es va ampliar l'espai, que va passar de 4.700 hectàrees a les 7.400 actuals. També es vol potenciar la xarxa de pasturatge amb ovelles, que s'utilitzen per netejar el bosc i que, alhora, ajuden a prevenir incendis. “És una eina molt important perquè per una banda lliga la conservació del territori amb la gestió forestal i, per l'altra, dóna un impuls a una activitat econòmica”, assegura la responsable del parc.

L'últim objectiu és promocionar la nova seu a la masia Can Magarola d'Alella. L'antiga era a la cooperativa agrícola de Cabrera de Mar i no hi havia prou espai. “Volem que [la seu] sigui un centre d'acollida per al visitant, amb una exposició orientativa del territori, un audiovisual d'interpretació de la zona i que s'hi pugui dur a terme un programa d'activitats”, precisa Pac

D'altra banda, per Pac, el principal maldecap és com cal fer conviure l'ús públic de l'espai amb activitats com l'escalada i les rutes amb motocicletes amb la conservació de l'hàbitat i la biodiversitat.

El parc estrena seu a Alella

El Parc de la Serralada Litoral va inaugurar dissabte la nova seu a l'antiga masia de Can Magarola, tot i que els treballadors s'hi van instal·lar el 17 de febrer. L'antic emplaçament era a la Cooperativa Agrícola de Cabrera de Mar i el magatzem, a la Roca del Vallès. El nou espai permet tenir-ho tot centralitzat. Del 2010 al 2015 han fet obres per rehabilitar-ne l'edifici. Els catorze municipis del consorci van aportar 85.293,54 euros per adequar la masia i la Diputació, 86.029,73 per instal·lar-hi una caldera de biomassa que funciona amb llenya de quilòmetre zero.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia