Societat

Menú sense gluten

L'associació de celíacs arriba a un acord amb el gremi de restauració per fer créixer el nombre de restaurants aptes per al col·lectiu

Només 199 establiments barcelonins compleixen tots els protocols de cuina sense la proteïna

Des del 2008, cada any hi ha un 28% més de productes per a celíacs

En els darrers anys, la població que s'ha vist obligada a menjar aliments sense gluten a Catalunya per prescripció mèdica ha passat de l'1% al 7%. Aquest increment, però, no ha suposat un augment semblant del nombre d'establiments que ofereixen plats aptes per a celíacs, ja que actualment tan sols el 3% dels restaurants del país disposen de cartes amb menús adequats per a aquest col·lectiu.

A Mataró, per exemple, només hi ha nou establiments que tinguin el certificat de servei sense gluten que atorga l'Associació de Celíacs de Catalunya. A Pineda de Mar tan sols n'hi ha un, igual que a Cabrils. A la resta del Maresme, que estiguin degudament certificats, n'hi ha algun més, però són més aviat escassos, una situació que impacta en el dia a dia de les persones afectades per aquesta intolerància, que tenen moltes dificultats per poder sortir a dinar o
a sopar fora de casa amb total seguretat.

Per tal d'equilibrar les xifres, l'Associació de Celíacs de Catalunya ha arribat a un acord de col·laboració amb la Federació Intercomarcal d'Hostaleria i Restauració per intentar fer créixer el nombre d'establiments aptes per a persones celíaques.

El conveni entre aquestes entitats preveu la celebració de sessions formatives en tots els gremis de restauració perquè els responsables dels establiments coneguin a fons tot el protocol de seguretat alimentària que requereix la cuina sense gluten. Dilluns passat, a Sitges (Garraf), es va fer la primera
de les formacions, amb la presència d'una vintena d'establiments.

La idea és que abans de la temporada d'estiu ja hagi augmentat el tant per cent de restaurants aptes per a celíacs a Catalunya. Però tampoc es vol córrer. La cuina per a celíacs, sobretot en restaurants, requereix una sèrie de mesures preventives que cal tenir molt ben interioritzades quan s'està als fogons.

“El primer pas és que
els establiments estiguin sensibilitzats amb la intolerància, que cada cop va
a més, i tinguin clar tot
el procés a seguir”, explica Joan Anton Matas, president del Gremi d'Hostaleria de Sitges, i hi afegeix: “No és fàcil fer bé tots els passos. Per això és molt important que els negocis interioritzin bé què s'ha de fer per poder oferir a la seva carta productes sense gluten amb garanties.”

Per exemple, un dels aspectes més importants a tenir en compte a l'hora de cuinar per a celíacs és que els estris i instruments de cuina no poden haver estat en contacte anteriorment amb productes no aptes per a persones afectades per la intolerància.

L'acord amb el sector de la restauració preveu que es dugui a terme una inspecció tècnica als negocis després de les sessions formatives per assegurar-se que disposen de la instal·lació necessària per garantir menús sense gluten.

Un distintiu de qualitat

Els restaurants que superin el curs i la posterior inspecció tècnica rebran un distintiu de qualitat per part de l'Associació de Celíacs de Catalunya que distingirà aquests establiments de la resta de negocis que no ofereixen el servei o que tan sols disposen d'alguns plats concrets aptes per a les persones celíaques.

A banda d'aquesta marca, que serà adhesiva, perquè es pugui enganxar als vidres dels locals i sigui visible des de l'exterior, l'entitat té previst afegir les dades de contacte del negoci en l'apartat del seu web que està dedicat als establiments certificats del país que ofereixen aliments sense gluten.

LA XIFRA

7
per cent
de la població de Catalunya es calcula que necessita menjar sense gluten per prescripció mèdica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

comissió europea

Astrazeneca demana la CE que retiri del mercat la seva vacuna contra la Covid-19

barcelona
societat

Identifiquen una nova forma genètica de l’Alzheimer

barcelona
societat

700 aportacions ciutadanes per al futur parc de les muntanyes de Prades

MONTBLANC
societat

Vaga a Nestlé Girona pel desbloqueig de la negociació del conveni col·lectiu

girona

Obres a la recepció i el magatzem de la Policia Municipal

SABADELL
societat

El CE Sabadell i l’EFB Ripollet investiguen una batussa d’adults en un partit de prebenjamins

SABADELL
societat

Les Jornades Gironines en Esclerosi Múltiple arriben a la quinzena edició

girona
AMPOSTA

L’alcalde diu que no paguen la brossa perquè el consell comarcal no n’aprova els preus

AMPOSTA
urbanisme

Concurs d’arquitectura internacional per als pavellons de Montjuïc

barcelona