Societat

Clam perquè la llei no s'oblidi del cas dels bebès robats

Les famílies exigeixen que la llei del memorial democràtic les tingui presents

Denuncien “poc interès” dels governants

Les famílies catalanes que han denunciat la desaparició dels seus fills acabats de néixer, sobretot als anys seixanta, setanta i vuitanta, reclamen al govern de la Generalitat i a tots els partits que prenguin mesures per tal que la llei del memorial democràtic no les deixi de banda. L'associació SOS Bebès Robats, que aglutina desenes d'afectats, està trucant a totes les portes del Parlament. “Es passen la pilota els uns als altres, però ningú ens ofereix l'ajuda necessària”, lamenten la presidenta i la secretària de l'entitat, Adelina Ruiz i Ana Páez, respectivament. Fa uns dies, les famílies van ser rebudes per la comissió de Justícia del Parlament, amb el conseller Germà Gordó. Li van plantejar la necessitat que la llei les tingui presents com a primera mesura per rebre suport jurídic i psicològic, entre d'altres. Aquests dies esperen una trucada que doni resposta a les seves súpliques, però no es mostren optimistes: “Tothom et diu que cal posar fil a l'agulla, però després veus que no hi ha ni fil ni agulla.”

Andalusia és l'única comunitat on la llei de memòria històrica incorpora un apartat específic sobre els bebès robats. Les famílies catalanes volen seguir les seves passes. Aquesta entitat fa anys que batalla perquè els governants i l'estament judicial els “prengui seriosament”. Un objectiu que persegueixen és l'obertura de les fosses comunes on teòricament es van enterrar els nens que es prenien a les seves mares. Ruiz i Páez, com altres afectats, estan convençudes que allà no hi ha rastre de cap bebè, perquè la gran majoria van ser donats en adopció a canvi de diners. A Catalunya, segons l'associació, hi ha més de mil famílies afectades per aquesta pràctica malèfica. I això sense comptar qui no vol reobrir ferides i ha girat full.

Un documental i un debat per no caure en l'oblit

L'associació SOS Bebès Robats ha iniciat un camí “que no té marxa enrere”. Per aquest motiu, continuaran fent difusió de la seva causa. “Ho farem fins al darrer dels nostres dies”, diuen. Aquesta tarda, a la Facultat d'Història de la UB (18 h), es presenta el documental d'Anna López Enterrar y callar i tot seguit tindrà lloc una taula de debat amb l'antropòleg Manuel Delgado, Adelina Ruiz, Samuel Guerrero (associació Adhoc), Marina Albiol (eurodiputada d'Esquerra Plural que ha traslladat el cas dels bebès robats al Parlament Europeu), Joan Josep Nuet (diputat de Catalunya Sí que es Pot) i Joan Uribe (cap dels serveis socials de Sant Joan de Déu). La jornada vol contribuir que els casos dels bebès robats no caiguin en l'oblit. Aquest diari ha contactat amb tres departaments de la Generalitat, però no ha trobat cap resposta a les peticions de les famílies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT
GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social