Societat

opinió

Abusos, tolerància zero

Aquests dies tots estem trasbalsats per l'allau d'informacions sobre abusos a menors en l'àmbit escolar; un trasbals que s'eixampla perquè es posa en qüestió l'acció global de la comunitat marista a Catalunya, i se la vincula, intencionadament o no i de manera generalitzada, als casos de pederàstia i de vulneració dels drets dels infants.

Segons les institucions europees, els abusos sexuals afecten el vint per cent dels infants, bàsicament en l'àmbit familiar, però també en l'escolar i en qualsevol altre àmbit de la societat. Si per als professionals de l'educació ja és prou difícil conviure amb un problema social d'aquesta dimensió, ara els educadors i educadores maristes han hagut de suportar etiquetes com les que aquests dies s'han difós i amb les quals s'intenta, sense cap verificació, fer creure que les escoles maristes de Catalunya toleren, amaguen o fins i tot promouen qualsevol forma d'abús infantil.

La nostra acció continuada en defensa dels drets dels infants demostra una realitat ben diferent. Ja fa temps que els maristes estem plenament compromesos amb la lluita contra els abusos sexuals. L'any 2011, l'Institut Marista, a escala mundial, veu la necessitat d'abordar decididament aquest tema. Es posen en marxa equips de protecció de la infància arreu on som presents els maristes i s'aproven protocols locals amb dos eixos clarament diferenciats: prevenció i actuació. Una actuació sempre d'acord amb la legislació vigent. I sempre en col·laboració amb les institucions, administracions i agents implicats.

Aquest compromís d'actuació es materialitza també en eines pròpies de denúncia que garanteixen la confidencialitat del denunciant a través de la pàgina web www.maristes.eu/15 i de l'adreça electrònica [email protected].

Els abusos sexuals als nens vulneren violentament i traumàticament els seus drets fonamentals. La consternació és evident perquè no s'ha pogut garantir la seva seguretat i la seva integritat. Precisament per aquesta consciència, la comunitat educativa marista és activa a l'hora d'abordar els abusos sexuals. Actua amb transparència, denuncia els fets quan en té constància (ho vàrem fer des del primer moment), i atén i acull les víctimes. Aquests darrers dies, a l'hora d'informar, en tot moment hem prioritzat l'atenció a la comunitat educativa, professorat, altre personal del centre, associacions de pares, vocals de curs i el conjunt de les famílies i dels alumnes. No podem confondre transparència amb ritme mediàtic.

La unitat d'acció i la confiança mútua entre les institucions, públiques i privades, és bàsica. No podem mirar cap a una altra banda. Desitgem que la justícia i les administracions competents actuïn amb contundència, eficàcia i celeritat contra aquells que hagin abusat de menors.

La nostra col·laboració amb les institucions, amb les administracions i agents implicats sempre serà plena i sense cap escletxa. Hem de consolidar ponts de col·laboració entre totes les parts implicades i hem de demostrar fermesa per potenciar la prevenció i el treball en xarxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva