Societat

El bagatge de 109 anys a l'esquena

Moret va treballar de telefonista, va llogar habitacions i va tenir una botiga

L'any que va néixer, el 1907, dóna nom a la cambra d'un hotel

La Dolors Moret i Ferriol va néixer el 10 de gener del 1907 a Begur. Va ser en una casa del carrer de Vera [nom d'un poble d'Almeria on van anar a treballar molts corallers, a pescar]. La Lola, com la coneixen a la família, va treballar de telefonista des que tenia 16 anys i fins que es va jubilar, el 1972. Diuen que s'assabentava de tot a la central de telèfons. L'any 1963, per exemple, va saber que s'havia mort a Begur la balladora i cantant de flamenc Carmen Amaya.

La Lola va compaginar la feina de telefonista amb una botiga i llogant habitacions als primers turistes de la Costa Brava. Anava en autobús (cotxe de línia) a comprar el gènere i venia llet, feia xocolatades, pasta, mitjons i, fins i tot, boines. No va tenir mai carnet de conduir i no es va plantejar treure-se'l, diuen els familiars directes.

Fa dos mesos i mig la Lola va fer 109 anys i es podria considerar que té una bona salut. Fa dues dècades que viu a Palamós, a casa d'un dels dos fills, en Ricard Isern, casat amb la Maria, que la cuiden tan bé que han afavorit que la Lola pugui celebrar aniversaris. Això ho diu la Dolors Isern, la filla. La Dolors (o Lola) i en Ricard, germà, són bessons i tenen 74 anys. L'àvia centenària de Begur va quedar vídua del primer marit, amb qui va tenir un fill. Amb el segon ha tingut els bessons. Té, a més, setze néts i una vintena de besnéts.

Fins fa pocs anys la protagonista d'aquesta història encara anava a la festa dels avis, a Begur. Ara ja no té tanta mobilitat i li és difícil expressar-se. Durant la visita d'una hora a casa seva, ha recitat un poema que se sap de memòria. Moret es desplaça en cadira de rodes i el fill i la nora expliquen que té un bon son. Descansa més de dotze hores i menja líquids per dinar i per sopar. Té una cuidadora que l'ajuda dos cops al dia.

Dos motius

Moret és cèlebre, com a mínim, per dos motius. L'hotel del seu nét Maurici Abad, a Begur, té una habitació amb l'any que va néixer, el 1907. “Aquesta habitació amb terrassa està a la primera planta, disposa de dos llits individuals, telèfon i bany amb dutxa”, es pot llegir en el web de l'hotel. A més, en la campanya gastronòmica de peix de roca de Begur, hi haurà un plat en honor a l'àvia centenària: crema catalana de l'àvia Lola.

Moret és una dels 195 gironins de més de 100 anys. Segons el bloc segundacentena.blogspot.com.es, la Lola és la setzena persona més longeva de l'Estat i la tercera de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona