Societat

Castelldefels permetrà obrir més guinguetes a la platja

Creixerà el nombre de locals de 8 a 13 i estaran més repartits

Es limitarà la música en viu però s'ampliarà l'oferta gastronòmica

La tramitació del nou plec retarda l'obertura dels bars fins al juny

Els assidus a la platja de Castelldefels veuran a partir d'aquest estiu un nombre de guinguetes superior al dels anys anteriors, ja que passaran de vuit a tretze, i es trobaran una oferta gastronòmica més variada. A canvi, disminuirà la música en viu, ja només quatre establiments podran programar concerts, i es dificultarà amb una barana la instal·lació de taules i cadires a la sorra, un fet que no està permès per la demarcació de Costes. Aquestes són les principals novetats del nou plec de condicions que regula la instal·lació de guinguetes a la platja, en funció del qual enguany es retarda fins al juny l'obertura dels establiments pels canvis en el plec que han obligat a fer les al·legacions. L'anterior plec regulava les guinguetes temporals entre el 2010 i el 2014, i es va prorrogar per l'impacte que la reforma del tram del passeig marítim més proper a Sitges ha causat en la platja. El nou govern no ha prorrogat més les condicions, tenint en compte que les obres han de concloure aviat, però sobretot pel model de platja que defensa.

“Tenim una platja molt urbana amb molt turisme”, assenyala la regidora de Via Pública, Platja i Mobilitat, Eva López. “Volem un oci que pugui conviure amb veïns, perquè la platja està molt a prop dels pisos. La restauració és un valor però cal equilibri, i això implica canvis”, hi afegeix l'edil, que aclareix que una de les primeres coses que va constatar el nou govern era l'excessiu volum que emetien alguns locals, de 91 decibels quan hi havia festes i concerts.

Atenent els suggeriments ciutadans, sobretot els de l'associació de veïns del Baixador, el consistori ha decretat que només es puguin fer concerts a les guinguetes més allunyades dels pisos: a les tres noves que s'obriran a la Pineda, la zona propera a Gavà, on un parc separa la platja dels habitatges, i davant del pàrquing del carrer Mèxic. Només es podran fer dos concerts al mes, i hauran d'acabar abans de les nou del vespre. La resta de locals podran tenir música ambiental. La mesura no ha agradat als concessionaris. “No volem eliminar la música perquè dinamitza la platja, però a les guinguetes enganxades al passeig no es respecta el descans. Hem de garantir la convivència”, insisteix la regidora.

Els veïns es mostren, en canvi, satisfets per les noves condicions per a les guinguetes. “Es posa la primera pedra d'aquest model que permet la convivència amb els drets dels veïns, i potencia Castelldefels com a marca turística de qualitat i sostenible. Abans, la platja era més aviat una discoteca”, asseguren des de l'entitat, que afirma que la inacció de l'anterior govern pel que fa al control de les emissions va dur l'associació a presentar una demanda contra el consistori que està pendent de sentència. El motiu que addueix l'associació és que, segons les sonometries que s'han fet, el volum que arribava als habitatges era d'entre quatre i quinze decibels superior al que permet la normativa catalana.“Els veïns no ens oposem a la música en viu i per això vam proposar que es posessin a licitació quatre guinguetes noves perquè s'hi puguin fer concerts que compleixin la normativa” per la distància a què estan situades de les cases, diuen des de l'entitat.

En el que sí que estan d'acord veïns, empresaris i Ajuntament és a millorar l'oferta gastronòmica. En el plec anterior estava limitada perquè no es permetien fregidores. Ara l'única restricció serà la instal·lació de barbacoes a l'exterior de les cuines. Una altra novetat és que els locals, de fusta com els anteriors, hauran de tenir el sostre pla i estar pintats de blanc per integrar-se millor al paisatge.

LES XIFRES

13
guinguetes
s'instal·laran els pròxims quatre anys a la platja de Castelldefels, cinc més que en els anys anteriors.
4
establiments
podran programar concerts, amb una periodicitat màxima de dos al mes i abans de les 21 hores.
65
decibels
de dia i 60 de nit serà el volum màxim en què es podrà emetre la música ambiental de les guinguetes.

L'Ajuntament treballa per recuperar la bandera blava

Rosa M. Bravo

L'excés de soroll que provocaven algunes guinguetes va motivar que el 2014 la platja de Castelldefels perdés la bandera blava. Atenent la proposta de l'organisme que atorga el segell de qualitat, l'Ajuntament va fragmentar l'any passat la platja en tres parts, de manera que la platja va obtenir la bandera blava a excepció del tram on es concentren les guinguetes més sorolloses. “Recuperarem la bandera blava, hi estem treballant”, assegura la regidora de Via Pública, Platja i Mobilitat, Eva López.

A part dels diversos segells que certifiquen la qualitat de la platja, Castelldefels està distingida per la Generalitat com a Destinació de Turisme Familiar. Per complir els requeriments d'aquest certificat s'ha previst per als pròxims quatre anys la instal·lació d'una ludoteca a la platja a l'altura de la biblioteca d'estiu. És en aquest punt on es col·locarà també un dels tres quioscos de gelats previstos en el plec de condicions, a banda de les guinguetes. El segon s'instal·larà davant de la zona esportiva on es practica surf d'estel i el tercer quiosc de gelats estarà a la platja de la Pineda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sequera

Els càmpings porten al TSJC la prohibició d’omplir piscines

barcelona
societat

Un grup d’assessors i els veïns d’Alella diran la seva sobre el futur de la Miralda

alella

SOS Costa Brava adverteix de diverses tales massives d’arbrat

GIRONA
societat

Pagesos garrotxins, implicats en la millora de la gestió del Parc Natural

Santa Pau
OLOT

Aposten per una intervenció d’arquitectura social al nucli antic

OLOT
Societat

Demanen acabar amb el bloqueig de presons per a no afectar el drets dels reclusos

Barcelona
alimentació

Aliments innovadors amb proteïnes, premis Innoval

L’Hospitalet de Llobregat
GIRONA

Més punts de recàrrega als pàrquings d’Emili Grahit i la Devesa-Güell

GIRONA
Societat

Treballadors reclamen a Aragonès que destitueixi Ubasart i Calderó

Barcelona