Societat

La Caixa destinarà a obra social 500 milions anuals

El pla estratègic de la Fundació Bancària preveu l'aportació de fins a 2.060 milions d'euros en quatre anys

Els programes contra la pobresa infantil i de foment de l'ocupació, prioritaris

La Fundació Bancària La Caixa té previst destinar en els pròxims quatre anys fins a 2.060 milions d'euros a obra social. Així ho recull el pla estratègic 2016-2019 de l'entitat, que per aquest any preveu una aportació de 500 milions, que s'aniran incrementant a raó de deu milions a l'any fins a arribar, el 2019, als 530 milions.

El president de la fundació, Isidre Fainé, va destacar que amb el nou pla l'entitat prioritzarà “els programes socials veritablement transformadors, amb la lluita contra la pobresa i el foment de l'ocupació com a eixos vertebradors”. D'aquí que el 60% del pressupost s'adreci a iniciatives destinades a cobrir les necessitats bàsiques de les persones, amb el desenvolupament de dos programes consolidats: Proinfància , dirigit a famílies amb infants en risc o situació d'exclusió, i Incorpora , centrat a promoure la contracció de col·lectius vulnerables.

Els programes socials es complementen amb actuacions destinades a facilitar l'accés a l'habitatge, el foment de l'envelliment actiu, l'atenció de persones amb malalties avançades i l'impuls de la multiculturalitat.

L'aposta per la recerca és la gran novetat del pla estratègic, amb un pressupost que el 2019 arribarà fins al 95,5 milions d'euros, el triple del que destinava l'entitat fins ara. Per una banda es destinaran fons a la formació de futurs investigadors i també a la col·laboració amb centres d'excel·lència que desenvolupin projectes pioners i innovadors en l'àmbit de la salut, i tot amb l'objectiu que els resultats d'aquestes recerques es traslladin a la societat. Tal com va explicar el director general de la fundació, Jaume Giró, és una aposta de futur per al benestar de les persones. La fundació té previst presentar el juny que ve un consell d'experts en investigació que l'assessorarà en l'establiment de prioritats a l'hora de triar els projectes en què col·laborar i fer un seguiment dels avenços.

El pla estratègic, d'altra banda, preveu que es consolidin les activitats de divulgació cultural i científica, potenciant les aliances estratègiques, com per exemple les ja existents amb el Bristish Museum, el Museu del Prado, el Louvre, el Museu Thyssen-Bornemisza o el Macba. Està previst que als set centres CaixaForum existents s'afegeixi l'any que ve el de Sevilla. També està previst crear un observatori social que es converteixi en un laboratori d'idees i estudis socials de referència, que tindria el Palau Macaya com a seu central. A l'espai de Cap Roig també es faran jornades i cursos.

Fainé va explicar que, amb el pla estratègic, La Caixa no fa res més que tornar als orígens, preocupant-se de donar oportunitats a les persones que més ho necessiten. La fundació, la primera de l'Estat espanyol en inversió i la tercera del món per volum d'actius, ha mantingut el seu pressupost durant els anys de la recessió, període en què el tercer sector ha perdut una quarta part dels seus ingressos. El 2015, fins a 9,9 milions de persones es van beneficiar de les més de 46.200 iniciatives impulsades per l'entitat.

LES XIFRES

500
milions d'euros
invertirà el 2016 la Fundació Bancària La Caixa en obra social. En quatre anys la inversió prevista és de 2.060 milions.
60
per cent
del pressupost es destinarà a programes socials, principalment a la lluita contra la pobresa infantil i el foment de l'ocupació.
95,4
milions
invertirà la fundació en recerca fins al 2019, donant suport a programes d'excel·lència. Suposa triplicar el pressupost en 4 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia