Societat

Els gegants de les escoles es reuneixen a Mataró

L'escola Anxaneta serà escenari aquest diumenge de la XVIII Trobada de gegants i capgrossos d'escola de Catalunya

La cita s'escau quan es commemoren 50 anys d'aquest centre escolar

Cinquanta-vuit colles geganteres d'escoles catalanes i més de 2.300 persones participaran aquest diumenge en la XVIII Trobada de gegants i capgrossos d'escola de Catalunya a Mataró. L'amfitrió serà el Xanet-xaneta, el gegant de l'escola Anxaneta, un centre escolar que aquest 2016 fa 50 anys. Precisament, la trobada s'inclou en el programa d'actes que s'ha anat desplegant des de principi de curs per commemorar aquest aniversari rodó. La trobada començarà d'hora i, a partir d'un quart d'onze del matí, la mainada ja podrà participar als tallers que es prepararan a la plaça Pi i Maragall. Poc després, allí també s'iniciaran els concerts de música tradicional de gralla amb els grups Barret de Palla i Grallers de Mataró. Tot seguit, des del voltant de l'escola, emprendran la marxa les dues cercaviles que transcorreran en paral·lel fins a la plaça Santa Anna, on es lliuraran els records de la diada. Aquesta trobada gegantera va néixer amb l'objectiu d'agrupar les diverses colles de la circumscripció de Barcelona. A partir del 2005, es va ampliar a àmbit nacional. La celebració té el suport de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya. Mataró ja va ser la seu de la Trobada de gegants i capgrossos d'escoles de Catalunya l'any 2002 i la colla gegantera de l'escola Anxaneta ha participat en una desena de trobades anteriors.

Amb dues cares

El gegant de l'escola és en Xanet-xaneta, una de les figures més curioses de Mataró, ja que té dues cares, per un costat és una dona i, per l'altre, un home, i representa dos professors de l'escola. El gegant és de l'any 1996, però recupera l'antiga figura que s'havia estrenat vint anys enrere. Aquell gegant havia participat en les primeres Santes democràtiques, l'any 1979, i en diverses diades de Sant Jordi.

La peça actual va ser construïda pels alumnes i batejada l'any 1996. Durant aquest temps ha estat reformat i ha estrenat vestuari. Actualment la colla també fa ballar el capgròs Xanet i l'Ona, una gegantona. “La colla facilita la integració dels nens a l'escola, ja que es relacionen amb companys d'altres cursos i afavoreix que facin amistat. A més, també fomenta la interrelació dels pares més enllà del dia a dia de portar la mainada a escola”, explica el president de la colla gegantera Anxaneta, Jordi Jover. L'entitat participa habitualment als actes culturals que organitza el centre: “Generalment fem cercaviles pel barri com a reclam dels actes de l'escola i som a les jornades de benvinguda, portes obertes, final de curs...”, diu Jover, que hi afegeix: “També participem als actes festius de Mataró, que és la primera ciutat gegantera de Catalunya, fora de les capitals, i sempre hi ha sortides de gegants”.

La trobada

10.15 h, la plaça Pi i Maragall, tallers

10.30 h, concerts

11.45 h, inici de les cercaviles

12.30 h, lliurament de records

Més informació

www.ampanxaneta.cat

www.escola-anxaneta.cat

www.mataro.cat

El mig segle de l'Anxaneta

L'escola Anxaneta es va posar en marxa el 4 d'octubre de 1965 impulsada per un grup de pares que volien un ensenyament diferent del que s'oferia a la ciutat aleshores. Més endavant, s'incorporaria al CEPEPC i el 1987 va passar a integrar-se a la xarxa d'escoles públiques. El centre va formar part del moviment de renovació pedagògica dels anys seixanta, que implicava mestres, entitats i escoles a l'entorn de l'Associació de Mestres Rosa Sensat. Actualment atén 450 alumnes de cicle infantil i primària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES