Societat

El govern dribla el TC en l'ofensiva contra el decret sobre la pobresa energètica

El Tribunal Constitucional tomba una norma del 2013

Una llei aprovada el 2015 permet seguir donant cobertura a les persones que no poden pagar llum, gas o aigua

La pinça entre el govern del Partit Popular i el Tribunal Constitucional va tornar a tenallar ahir la capacitat legislativa del govern de Catalunya, aquesta vegada –però– sense efectes pràctics. L'alt tribunal espanyol va emetre una sentència en què anul·la el decret contra la pobresa energètica aprovat a Catalunya l'any 2013, que modificava el Codi de Consum, en considerar que la norma envaeix les competències de l'Estat.

En previsió d'aquesta sentència, el Parlament va aprovar l'any passat una llei plenament en vigor sobre mesures urgents per afrontar l'emergència en l'habitatge. Aquesta llei substitueix el decret ara anul·lat perquè també preveu ajudes de suport als ciutadans que no poden pagar ni aigua ni gas ni llum.

Des de finals del 2013 i fins avui, el govern de Catalunya i el Tribunal Constitucional estan jugant a una espècie de joc del gat i la rata en el tema de la pobresa energètica, amb el govern del Partit Popular de cooperador necessari en la persecució de l'autonomia normativa del govern i el Parlament de Catalunya.

El primer decret amb mesures per fer front als devastadors efectes de la pobresa energètica es va aprovar a finals del 2013 i de seguida va ser objecte de recurs per part del govern de Rajoy, suspès cautelarment pel TC i des d'ahir anul·lat definitivament. En previsió d'aquest final, el govern va posar en marxa una nova via legal que es va concretar a finals del 2014 amb la reforma integral de la llei del Codi de Consum, contra la qual es va presentar un recurs al TC i està en espera de sentència. Amb la mateixa previsió, el Parlament va aprovar el juliol de l'any passat una llei amb mesures urgents contra els desnonaments i els talls de subministrament d'energia. Aquesta llei va sorgir a instàncies d'una iniciativa legislativa popular. Tot i que el PP ja ha anunciat la intenció de recórrer contra aquesta llei, la norma està plenament en vigor i té capacitat de sancionar les empreses de serveis que la incompleixin.

Des que el govern de la Generalitat va començar a legislar sobre pobresa energètica ja hi ha hagut 32.914 beneficiaris de les ajudes.

LES XIFRES

32.914
beneficiaris
de la política d'ajudes contra la pobresa energètica s'han registrat des del primer decret del 2013.
16.229
beneficiaris
de les ajudes per pobresa energètica són abonats que no han pogut pagar l'electricitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Recerca a l'abast de tothom

Barcelona
biologia

Comptar i identificar papallones, un clàssic pioner que encara creix

DEMOGRAFIA i visió per computació

Ajudar els ordinadors a crear una xarxa social dels avantpassats

etnografia

Estudiar els pastors actuals per entendre la ramaderia del neolític

contaminació Acústica

Pla per controlar el soroll de l’oci nocturn a les places de Gràcia

ecologia

Detectius als boscos per calibrar la sequera

LA CRÒNICA

Contenidors i senglars a Montjuïc

oceanografia

Surfistes, bussos i banyistes al rescat del mar

Frederic Bartumeus
Biòleg impulsor del projecte Mosquito Alert

“La ciutadania pot ser a tot arreu”

Blanes