Societat

Garantit per durar

Una fundació catalana examina a fons els productes i certifica els que han estat dissenyats sense obsolescència programada

De moment, del centenar de propostes rebudes, només 8 han aconseguit el certificat Issop

Quan anem a comprar un electrodomèstic i ens posem a comparar valorem molts de factors. Les prestacions, la qualitat dels components, el preu, l'estètica... El que realment ajudaria a fer que molts clients decidissin, però, és tenir la resposta a la pregunta màgica: “quin em durarà més?” Per ajudar a escatir-ho, la fundació barcelonina Feniss, de recent creació, s'ha especialitzat en la lluita contra l'obsolescència programada i ha creat un segell que garanteix la fiabilitat dels productes que el llueixen.

Per aconseguir el segell Issop (innovació sostenible sense obsolescència programada) els aspirants han de complir un decàleg exigent. Òbviament, un dels punts prioritaris és que els productes no hagin estat creats per fallar després d'un determinat número d'usos o d'hores de funcionament, ja sigui amb el disseny propi o a partir dels components utilitzats, sinó que es fabriquin amb productes amb la màxima durabilitat que permeti la tecnologia. A més, en cas d'avaria han de ser reparables amb un cost inferior al del producte nou i no poden tenir cap mena de programa ocult que pugui permetre que el fabricant hi actuï de manera remota. Finalment, la garantia del producte ha de ser superior als dos anys obligatoris per llei.

A banda, però, també es demana que el fabricant prioritzi la compra de productes i que la contractació de serveis sigui respectuosa amb el medi ambient i utilitzi preferentment el producte local i el comerç just. També s'examina si contribueixen a la millora energètica i a la disminució d'emissions, si es fa una correcta gestió dels residus, les condicions laborals a les fàbriques on es munten i l'ús que es fa de la publicitat.

“Per certificar els productes necessitem que les empreses ens cedeixin els manuals de fabricació o bé els productes per tal d'obrir-los i examinar-los a fons. Quan veuen això, molts dels fabricants interessats a aconseguir el segell ja ni tan sols responen”, explica Benito Muros, el president de la fundació Feniss. De moment, de les 94 candidatures a obtenir la distinció Issop només 8 l'han acabant aconseguint. Entre aquestes empreses hi ha diverses firmes d'il·luminació que creen bombetes amb més de 35.000 hores de vida útil, però únicament una marca d'electrònica de consum. Es tracta de Casio, que ha obtingut la distinció per la seva gamma d'ecoprojectors. Al mes vinent, Feniss farà una nova gala de lliurament d'aquest segell de garantia, que es pot obtenir de manera completament gratuïta, ja que dues empreses han superat el la primera tria i dues més estan a la fase final del procés.

A banda de donar a conèixer l'obsolescència programada i combatre-la analitzant els aparells, Feniss també pretén influir en la classe política per aconseguir que les empreses compromeses amb una fabricació sostenible tinguin més beneficis fiscals que la resta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES