Societat

Suport del govern a Moliner, que lamenta “l'incendi”

Les conselleres Munté i Bassa fan costat a la periodista per les crítiques rebudes després de cremar la Constitució

TV3 retira les imatges del seu web i garanteix que no seran reemeses

La performance protagonitzada davant les càmeres de TV3 per la periodista Empar Moliner amb la crema de pàgines de la Constitució Espanyola en protesta per la sentència que anul·la el decret català de mesures contra la pobresa energètica va generar ahir una allau de reaccions a favor i en contra, entre les quals hi ha la de la consellera de Presidència i portaveu del govern, Neus Munté, que va aprofitar el cas per atacar el govern del Partit Popular, instigador del recurs al Tribunal Constitucional. Sense aplaudir directament l'acció de l'escriptora, Munté va fer una piulada en què deia: “Res més ofensiu que un govern entengui que impedir talls energètics a persones vulnerables és inconstitucional.” El breu escrit es tancava amb un “Bon dia @emparmoliner”, amb una evident voluntat de donar suport a la periodista per les crítiques rebudes des de diversos sectors després de l'acte de la crema.

Més explícita va ser la consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, que ahir va manifestar de forma inequívoca “tot el suport a Empar i la seva simbologia”. La consellera va afirmar: “L'Empar, amb unes maneres humorístiques, ho diu d'una manera, i jo com a consellera ho dic d'una altra, però totes dues són compatibles per arribar a la gent i dir que no és possible que tinguem pobresa energètica.”

Més enllà de l'espectacle televisiu i les seves repercussions, la titular d'Afers Socials va insistir una vegada més que la decisió del TC “no tindrà efecte, ja que la Generalitat seguirà fent els mateixos programes perquè no hi hagi ni un sol tall de llum a Catalunya”. La consellera no es referia a cap acció de desobediència, sinó que, sense esmentar-la, feia referència a la llei aprovada el 2015 que dóna cobertura legal al govern català per continuar ajudant les persones amb dificultats per pagar gas, llum i aigua.

Tot i rebre el suport del govern, Empar Moliner va voler ahir tirar una mica d'aigua al foc encès per ella mateixa i, en declaracions a aquest diari, va dir: “A aquells que han vist l'esquetx sencer i s'han pogut sentir ferits, els demano perdó.” En un altre moment va lamentar “l'incendi” que la seva acció ha generat a TV3 i va demanar que tot el debat serveixi per “solucionar la vida als que no poden pagar l'electricitat”.

La resposta de TV3 a la polèmica va arribar en forma de comunicat en què es lamentava que el contingut de la intervenció “hagi pogut resultat ofensiu”, i s'anunciava la decisió de retirar les imatges del web de la cadena, i el compromís que “no seran emeses en el futur”.

Denúncies

El debat suscitat sobre els límits de la llibertat d'expressió que conté un acte com el de la crema de la Constitució Espanyola arribarà als jutjats, ja que ahir l'entitat Societat Civil i el partit Vox van anunciar la presentació d'una denúncia contra Empar Moliner. Societat Civil acusa Moliner de voler “provocar l'enfrontament”. També el col·lectiu de periodistes Pi i Margall va presentar un escrit de queixa davant el CAC.

Per la seva banda, fonts de la fiscalia citades per Europa Press van descartar ahir obrir cap investigació d'ofici per l'episodi de la crema. Les mateixes fonts van explicar que no havien rebut cap denúncia sobre els fets.

LA FRASE

A aquells que han vist l'esquetx sencer i s'han pogut sentir ferits, els demano perdó
Empar Moliner
periodista


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses