Societat

El Parlament Europeu vota a favor de no tallar el subministrament energètic a les llars durant l'hivern

Una àmplia majoria d'eurodiputats dóna suport a la resolució de l'hongarès Tamás Meszerics per lluitar contra la pobresa energètica

La iniciativa es vota sis dies després de la decisió del TC de tombar el decret de pobresa energètica de la Generalitat

El Parlament Europeu (PE) ha demanat aquest dijous que garanteixi el subministrament elèctric a les llars durant el període d'hivern. La iniciativa, però, és un posicionament polític que no obliga els Estats a actuar.

Els eurodiputats han aprovat per 310 vots a favor i 73 en contra i 26 abstencions una resolució de l'hongarès Tamás Meszerics que reclama una “moratòria en la desconnexió de la calefacció”. “Creiem que una moratòria és imperativa, ningú hauria de morir a Europa per no tenir calefacció”, ha dit Meszerics.

La resolució arriba sis dies després de la decisió del Tribunal Constitucional (TC) espanyol que va tombar el decret de pobresa energètica de la Generalitat que preveia garantir l'energia a les famílies més vulnerables.

En plena polèmica per la suspensió del decret català, Meszerics s'ha mostrat partidari que les regions, i no només els governs estatals, també puguin actuar en casos de pobresa energètica. “Si el govern regional o local és capaç de trobar els recursos amb els quals pot finançar, ni que sigui parcialment, aquesta política, no veig perquè no ho hauria de fer”, defensa.

En declaracions a l'ACN, l'eurodiputat ha recomanat una “política general bàsica de consens” a nivell estatal per deixar clar “quins són els objectius socials rellevants”. “Amb això, el problema de tenir diferents nivells de governs es resol més fàcilment, i ja no es depèn del color del govern a nivell local, regional o nacional”, apunta. “Totes les forces polítiques s'haurien d'esforçar per aconseguir-ho”, remarca.

Moratòria hivernal

El text aprovat per l'Eurocambra demana en el seu punt 2 que s'imposi “una moratòria de desconnexió de la calefacció que garanteixi que durant un període definit de l'hivern no se li talla l'energia a cap llar i que es reprèn el subministrament a les que ja no en tinguin”. Aquest punt s'ha votat per separat i ha rebut l'aval de 370 eurodiputats i només l'oposició de 57.

El text de l'eurodiputat hongarès assegura que “els costos són responsabilitat pública” i “destaca el paper de les autoritats locals en la lluita contra la pobresa energètica”.

“Crec que l'energia i l'aigua són recursos essencials, necessaris per la supervivència en qualsevol llar a la Unió Europea”, ha assegurat Meszerics aquest dijous durant el debat previ a la votació. Segons l'hongarès, l'augment dels preus de l'energia ha generat un “problema seriós” i la pobresa energètica és especialment preocupant.

La moratòria proposada per l'Eurocambra serà flexible perquè “tenim climes diferents” i no és el mateix l'hivern d'Hongria que el de Catalunya, però l'objectiu és que “els mesos més crítics” estiguin coberts, ha explicat Meszerics. “És una crida política a la Comissió perquè s'impliqui, i una crida als estats perquè apliquin una moratòria conjunta”, ha indicat. L'eurodiputat, que admet que la iniciativa “no té força legal”, remarca que la qüestió “és prou important”.

La comissària de Treball, Afers Socials i Mobilitat Laboral, Marianne Thyssen, que ha participat a Estrasburg en un debat sobre la resolució, ha admès que la pobresa és “un fenomen complex amb diverses causes” i que comparteix “les preocupacions pel creixement del nombre de persones en pobresa o risc d'exclusió”. Thyssen ha explicat que la Comissió Europea està “explorant com millorar el monitoratge de la pobresa energètica” en els diversos estats membres per “protegir els consumidors”. “Ningú ha de quedar enrere”, ha dit Thyssen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses