Societat

ANDREU FRANCISCO

ALCALDE D'ALELLA

“En alguns moments ens hem sentit molt sols”

“Els ajuntaments, més enllà d'identificar les persones, tenen un marge de maniobra molt limitat en l'ocupació d'habitatges”

“Des de l'Ajuntament d'Alella hem fet el màxim que estava a les nostres mans des del primer moment”

“La resolució del conflicte d'aquestes famílies ara per ara encara no té data”

Tenim clar que els comentaris racistes sobre aquest assumpte no han estat majoritaris
Fins aquests darrers dies
no hem rebut
el suport que reclamàvem de la Generalitat

Alella ha estat un dels municipis que s'ha vist afectat per l'arribada de famílies d'ètnia gitana que fugien dels barris de la Mina (Sant Adrià de Besòs) i Sant Roc (Badalona), arran d'un assassinat, i han ocupat tres cases d'una urbanització. Tot i que ara només n'hi ha dues de plenes, aquest fet ha provocat malestar i preocupació entre alguns veïns afectats.

Com ha afrontat l'Ajuntament aquesta situació?
Des del primer moment ens vam activar amb una doble línia: d'una banda, la policial, conjuntament amb els Mossos d'Esquadra, i després accedint-hi a través dels serveis socials amb l'objectiu de fer una primera assistència d'emergència i, en paral·lel, conèixer quantes persones i qui hi havia a la casa que es va ocupar en el primer moment.
Què en pensa, de la reacció dels veïns?
És del tot comprensible i entenem que una situació com aquesta genera una distorsió de la seva quotidianitat. S'entén que hi hagi hagut aquest malestar i aquesta por.
Creu que aquestes ocupacions han provocat
una situació d'inseguretat?
Segurament sí. El fet que hi hagi unes persones, siguin quines siguin, que puguin accedir a un habitatge, encara que estigui buit, i hi romanguin sense que hi pugui haver una resposta immediata fa que sigui normal que es produeixi aquesta sensació d'inseguretat.
Vostès van fer un comunicat lamentant certs comentaris de caire racista a les xarxes socials sobre aquest tema. Creu que són minoritaris?
ERC-MÉS i el PSC van emetre un comunicat en aquesta línia. Sí que és cert que per part d'algunes persones que s'amagaven darrera d'un anònim es van emetre aquest tipus de comentaris. També és del tot comprensible que a ningú li agradi que li puguin dir que és racista, perquè la immensa majoria considerem que no ho som. Tenim clar que els comentaris racistes sobre aquest assumpte no han estat majoritaris.
Creu que des de l'Ajuntament s'hauria pogut fer alguna cosa més en aquest afer?
En aquest cas, des de l'Ajuntament d'Alella hem fet el màxim que estava a les nostres mans des del primer moment. Ara bé, estem parlant d'una situació que ve generada per una mort produïda a Barcelona que provoca que al voltant de 500 persones hagin de marxar de casa seva a Badalona i Sant Adrià de Besòs. Això fa que al cap d'un mes ens aterri un grup d'aquestes persones al poble. És un problema que hem hagut de portar des de l'Ajuntament però que, en realitat, és de país.
Quin marge de maniobra té un ajuntament per fer front a casos com aquest?
Els ajuntaments, més enllà d'identificar les persones, tenen un marge de maniobra molt limitat en l'ocupació d'habitatges.
Fins a quin punt creu que la Generalitat ha utilitzat els recursos que té al seu abast per fer front a problemàtiques com aquesta?
Ens trobem davant un conflicte que sobrepassa l'àmbit d'Alella i fa més de sis setmanes que el vivim i vam posar-lo en coneixement de la Generalitat. Sembla que fins aquests darrers dies no hem rebut aquest suport que li reclamàvem des del primer moment.
S'ha sentit sol, doncs?
En alguns moments ens hem sentit molt sols. Com deia, però, en aquests darrers dies veiem un possible punt d'inflexió que, a través de la Generalitat, ens hauria de poder portar a resoldre aquesta situació.
Algun alcalde o polític li ha trucat per oferir-li ajuda o suport?
Vull agrair la ràpida resposta d'alguns dels responsables polítics de la Generalitat en el moment que els vam traslladar la situació que vam viure a Alella. Sí que algun alcalde ens ha manifestat la seva solidaritat.
Quan creu que es podrà solucionar aquesta situació?
Ara hem fet la tramitació perquè aquestes persones puguin anar a algun dels habitatges socials d'emergència de la Generalitat, però la resolució del conflicte encara no té data.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia