Societat

Més dones i espanyols entre les persones que no tenen llar

La Paeria localitza 195 sense sostre a la ciutat, dels quals 71 dormen al carrer, segons l'acció feta dimarts gràcies a 208 voluntaris

Aquesta iniciativa s'inclou en un programa europeu que han engegat Lleida i València

Lleida ha comptabilitzat 195 persones sense llar, quantitat que suposa un 57% més de les 124 sumades en un estudi que es va fer el 2008. Destaca l'augment de dones i de persones de nacionalitat espanyola entre aquest col·lectiu, així com que la majoria són atesos i s'allotgen en els diferents recursos assistencials.

La xifra global suposa que un 0,14% dels lleidatans no tenen llar. Aquest és el resultat del recompte que es va fer dimarts a la nit per tota la ciutat amb la participació de 208 voluntaris. Es va pentinar tota la ciutat i es van localitzar 71 persones dormint al carrer, la majoria en caixers automàtics. És la mateixa xifra del recompte del 2008. La resta d'indigents, 124, tenien allotjament a l'alberg, pisos socials o en habitatges d'entitats del tercer sector.

També s'ha detectat un desplaçament d'aquests indigents cap als afores de Lleida, és a dir, a l'Horta o cases abandonades. Un total de 39 persones es van trobar en carrers del centre i 32 als afores, quan fa vuit anys només se'n van comptar 13. La raó, segons el degà d'Educació i director de la càtedra d'innovació social, Carles Alsinet, és que hi ha moltes persones sense llar que no volen ser trobades ni ateses i, per això, fugen del centre i de l'assistència.

Pel que fa a la presència de dones indigents, s'ha passat del 3% al 14%. Només són 23, però s'han quintuplicat les que dormen al carrer amb relació al 2008, passant de 2 a 10. “Hi ha una feminització de la pobresa i una major crisi extrema entre els espanyols”, segons Alsinet. I és que del recompte en destaca també l'augment de persones espanyoles sense sostre a causa de la crisi, que ha provocat que hagin passat a ser el 17%, amb 69 persones, quan fa vuit anys eren 38 i representaven el 8,5%. La nacionalitat majoritària és la magribina, amb un 21%.

A aquest recompte i anàlisi de resultats s'hi sumaran unes 70 enquestes en profunditat dels sense llar que permetrà elaborar una diagnosi sobre el perfil i les causes d'aquest fenomen, que es registra arreu.

De fet, aquesta acció forma part d'un projecte europeu per analitzar la situació d'aquestes persones excloses, donar visibilitat al problema i trobar-hi solucions. Lleida i València han encetat els recomptes, però en seguiran d'altres a tot Catalunya i l'Estat.

LA XIFRA

0,14
per cent de sense sostre hi ha a Lleida
, segons el recompte fet dimarts, 71 de les quals dormen al carrer.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva