Societat

La qualitat de l'aire a Catalunya no millora

L'anuari sobre la contaminació a Catalunya revela que alguns contaminants encara van superar els límits de la UE durant l'any 2015

Tot i que la qualitat de l'aire en termes generals és bona a Catalunya, encara hi ha contaminants que sobrepassen els límits establerts per la Unió Europea. La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i la directora general de Qualitat Ambiental, Mercè Rius, van exposar ahir els resultats de l'anuari La qualitat de l'aire a Catalunya, que ha avaluat les dades de l'any passat i demostra que la situació està estancada. Subirà va afirmar que aconseguir que la contaminació es redueixi és “una prioritat absoluta” per al govern.

“Als 40 municipis de la conurbació de Barcelona se superen els nivells que estableix la Unió Europea per al diòxid de nitrogen (NO2)”, va sentenciar Subirà. Aquest contaminant, provocat pel dièsel i la gasolina, ha registrat un lleuger repunt respecte al 2014 a Barcelona, el Vallès i el Baix Llobregat. El límit establert per la directiva europea és de 40 micrograms de NO2 per metre cúbic; la mitjana anual a Catalunya ha estat de 25, però s'han experimentat màxims de fins a 56 en zones com ara l'Eixample de Barcelona. No obstant això, la quantitat d'aquest compost químic s'està estabilitzant a causa dels plans de millora, la normativa europea i la reducció d'emissions provocada per la crisi.

La quantitat de partícules en suspensió (PM10) també és preocupant perquè, tot i que l'objectiu anual es compleix, el valor límit anual i diari no. Els incompliments es donen en més mesura al Vallès i al Baix Llobregat. Els nivells de PM10 han estat tradicionalment elevats a les zones amb poca precipitació i molta radiació solar, com és el cas de Catalunya. Pel que fa a l'ozó troposfèric (O3), també depèn molt de les condicions meteorològiques i, com a conseqüència, el 2015 es va superar el llindar en disset de les 50 estacions que analitzaven aquest contaminant per les poques pluges.

Marta Subirà va indicar que més del 50% de les emissions són causades per la mobilitat i els mitjans de transport. I és per aquesta raó que Mercè Rius va afirmar que cal treballar en aquest àmbit. S'estudiarà com s'ha de fer perquè entrin menys cotxes als nuclis urbans i que aquests “siguin més nets”, va dir Rius, que hi va afegir: “Ens juga en contra l'emissió de cotxes dièsel.” En aquest sentit, el pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l'aire, Horitzó 2020, conté mesures per al foment del transport públic.

La Plataforma per la Qualitat de l'Aire va reaccionar a la publicació de l'informe. El grup ecologista va censurar que el govern considerés bona la qualitat de l'aire quan, segons l'entitat, els resultats mostren que les normatives no es compleixen un any més i de forma consecutiva.

LA XIFRA

50
per cent de les emissions contaminants són causades per la mobilitat i els mitjans de transport.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA