Societat

La pobresa s'està fent crònica a la Garrotxa, adverteixen des de Càritas

La situació s'està heretant de pares a fills i una de cada tres persones de les que l'any passat van haver de demanar ajuda a l'entitat ja ho havia fet el 2010

Càritas de la Garrotxa alerta que la pobresa a la comarca s'està consolidant, malgrat la impressió que l'economia ha millorat darrerament. Segons la memòria del 2015 d'aquesta entitat, presentada ahir, el nombre de persones ateses en algun dels diversos programes de Càritas de la Garrotxa no ha variat de manera significativa en relació amb l'any anterior, però en canvi es constata “un segment enquistat” que no aconsegueix “sortir del pou”, en paraules del president de l'entitat, Carles Oller. Un altre fenomen que s'està donant –hi va afegir– és la transmissió de la pobresa entre generacions (cosa que implica que esdevé una situació crònica), plasmada en el fet que els fills de famílies afectades no aconsegueixen millorar. Tant és així que una de cada tres persones ateses l'any passat ja havia recorregut a Càritas abans del 2010. “Les xifres de persones en aquesta situació no creix, però sí que creix la gravetat”, resumeix Oller, segons el qual a la Garrotxa existeix una “pobresa silenciosa” que pot passar més desapercebuda que en altres zones del país perquè els afectats no creen polèmica.

En total, l'any passat 2.211 persones (de 694 famílies) van ser usuàries del centre de distribució d'aliments; es van haver d'acollir 136 famílies i es va donar el servei d'acompanyament a 115; el servei d'orientació i formació laboral va tenir 222 usuaris (en onze casos se'ls va aconseguir un lloc de treball), i es va donar assessorament jurídic a 361 persones. D'altra banda, es va ajudar dotze famílies amb problemes d'endeutament i d'hipoteques amb els bancs.

Més voluntaris

No tot són dades negatives, en la memòria del 2015. Una de les millors és el creixement del nombre de voluntaris, que ha arribat als 170 (una xifra mai assolida fins ara) i l'increment de les col·laboracions econòmiques, un fet que ha permès tancar els comptes del 2015 amb un superàvit que es destinarà principalment a programes de formació i inserció laboral i de suport psicològic, va avançar el president de Càritas de la Garrotxa.

LES XIFRES

2.211
persones
de 694 famílies de la Garrotxa van haver de recórrer l'any passat al centre de distribució d'aliments.
170
homes i dones,
la xifra més elevada de la història, són voluntaris a Càritas de la Garrotxa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia