Societat

Vint-i-set personalitats reben la Creu de Sant Jordi

El govern distingeix Clotet, Parellada, Cadiach, Boada, Canut, Contijoch, Daurella, López Casasnovas, Molins i Sendra

Acte solemne al Palau de la Generalitat

El govern va distingir ahir vint-i-set personalitats i tretze entitats amb la Creu de Sant Jordi en una acte solemne al Palau de la Generalitat. El guardó reconeix els serveis prestats en la defensa de la identitat de Catalunya i el compromís amb activitats cíviques i culturals. Van rebre la Creu de Sant Jordi personalitats com l'oncòleg Bonaventura Clotet, especialitzat en malalties infeccioses i VIH, i la cuinera Ada Parellada, pels seus projectes en restauració.

Els juristes Enric Argullol, primer rector de la Universitat Pompeu Fabra, i Josep-Enric Rebés, director de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, van ser guardonats amb la creu. I també moltes personalitats del món empresarial, com ara Carles Colomer, economista i empresari; Guillem López i Casasnovas, economista i articulista d'El Punt Avui, i Josep Santacreu, un dels impulsors del concepte de responsabilitat social corporativa.

També van rebre la creu l'empresari Kikuro Tani, per la seva difusió internacional de la cultura catalana, i Sol Daurella, presidenta de la marca Coca-Cola a l'Estat, Portugal i Andorra, que no va ser present a l'acte. La Plataforma per la Llengua va retreure ahir al govern, mitjançant una carta del seu president, Òscar Escuder, que es valorés la cap d'una companyia que no distribueix productes amb l'etiquetatge en català. “Un govern d'un país normal mai no donaria tan alta distinció a algú que incompleix la legislació del seu Parlament”, exposava en la carta (vegeu la secció Bústia d'avui, pàgina 4).

Diversos estudiosos del català van ser reconeguts per la seva tasca. Van rebre la creu Joan Salvador Beltran, per l'aportació a la riquesa dialectal, i Artur Quintana, pels seus mèrits lingüístics des de diferents parts d'Europa. El filòsof i crític literari i musical Jordi Llovet Pomar i la filòloga Mariàngela Vilallonga. El polític Josep Sendra i Navarro va ser reconegut per haver estat un dels impulsors del Congrés de Cultura Catalana i d'Òmnium a les comarques de Tarragona.

L'edició d'aquest any també reconeix nombrosos artistes, com ara l'escultor Emili Armengol, el compositor i intèrpret de l'havanera Josep Bastons Fàbrega i l'actor de cinema, televisió i teatre Carles Canut. També van rebre la creu l'escriptora Josefa Contijoch, el pintor Josep Navarro Vives i el galerista Carles Taché.

D'entre les personalitats científiques, van ser premiats la neuròloga Mercè Boada, el físic Josep Enric Llebot, l'ecòleg especialitzat en ecologia marina Joan Domènec i l'enginyer de telecomunicacions Mateo Valero. També van ser guardonats l'activista cívic i cultural Ignasi-Aureli Argemí, a qui es va reconèixer el seu servei a la llibertat dels pobles, l'alpinista Òscar Cadiach i la religiosa de la Companyia de Santa Teresa de Jesús i voluntària social Maria Victòria Molins

Quant a les entitats, es van premiar les fundacions Pere Tarrés i Vila Casas i la Fundació La Marató de TV3. També es va guardonar l'Acadèmia de Tastavins del Penedès, el Festival Internacional de Música del Castell de Peralada, l'Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (Afanoc) i la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL). Ell Consell Cultural de les Valls d'Àneu també va rebre el guardó, com ho van fer l'Associació Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilaroet i l'Institut Ramon Muntaner de Figueres. També van ser reconeguts Lluïsos d'Horta, Revista de Catalunya i la Sala Cabanyes, secció teatral del Centre Catòlic de Mataró.

LA XIFRA

13
entitats de diversos àmbits també van rebre la distinció pels serveis prestats a Catalunya.

LES FRASES

Avui som una nació que se sent capaç de construir un millor futur
Carles Puigdemont
president de la generalitat
Catalunya és un país amb talent en majúscula
Bonaventura Clotet
director de l'irsicaixa i la fundació lluita contra la sida


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La monarquia

El rei parla ‘baléà’

RESIDUS

Ultimàtum de la concessionària de Solius pel deute: diu que el 15 de maig plega

LLAGOSTERA / sANTA CRISTINA
ENDOGASTRONOMIA

Vins del Priorat i el Montsant, a la Fira del Vi de Falset i als cellers

FALSET
BANYOLES

Els veïns reclamen l’ús públic dels jardins del monestir

banyoles
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona