Societat

El primer torn de la vaga al metro transcorre sense incidències ni aglomeracions greus

L'afluència de passatgers es redueix un 28% respecte d'un dimecres feiner normal

Uns 400 treballadors del TMB es manifesten pel centre de Barcelona abans de la reunió entre el comitè i l'Ajuntament

Les sis primeres hores de vaga de metro d'aquest dimecres han finalitzat a les tres de la tarda sense incidències. Des de les nou del matí la freqüència de pas dels trens ha estat del 30% respecte de l'horari habitual d'un dimecres feiner, d'acord amb el decret de mínims fixat pel departament de Treball.

El primer torn de l'aturada s'ha viscut sense aglomeracions perquè molts usuaris han buscat un transport alternatiu i s'ha constatat una reducció de l'afluència de viatgers. Només ha calgut fer regulacions de passatge a la Sagrera entre les nou i dos quarts d'onze del matí, per evitar que se superés la capacitat de les andanes d'estacions de les línies 1 i 5.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha informat que entre les nou del matí i les dues del migdia s'ha apreciat un descens del 28% de les validacions.

Segons fonts sindicals citades per l'ACN el seguiment de la protesta ha estat d'entre el 97% i el 98% entre el personal que durant aquesta primera franja tenia dret a fer vaga. Els representants dels treballadors han admès que hi ha hagut una major massificació entre els passatgers.

La segona franja de la vaga d'aquest dimecres començarà a les deu de la nit i s'allargarà fins a la finalització del servei. En aquest cas els serveis mínims fixats també són del 30%. Els trens circularan a intervals de 23-33 minuts a les línies convencionals i de 14-22 minuts a les automàtiques.

Aquest dimecres al matí, més de 400 treballadors de TMB s'han manifestat pel centre de Barcelona per denunciar el bloqueig de les negociacions del nou conveni col·lectiu i la passivitat de l'Ajuntament de Barcelona per buscar una solució al conflicte. Òscar Sànchez, portaveu del comitè de vaga, ha lamentat que des de la finalització del MWC ni l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ni la presidenta de TMB, Mercedes Vidal, han volgut reunir-se amb el comitè d'empresa.

Manifestació i reunió amb l'Ajuntament

ACN

Més de 400 treballadors de TMB s'han manifestat aquest dimecres pel centre de Barcelona coincidint amb la segona jornada de vaga del metro per denunciar el bloqueig de les negociacions del nou conveni col·lectiu i la passivitat de l'Ajuntament de Barcelona per trobar una solució al conflicte.

La marxa ha sortit de la plaça d'Urquinaona cap a les 11 del matí rere una pancarta on es podia llegir No a la precarietat, no a la congelació salaria i ha finalitzat a la plaça Sant Jaume, on els manifestants han lliurat un manifest al consistori.

Un cop finalitzada la protesta representants del comitè d'empresa s'han reunit amb la presidenta de TMB, Mercedes Vidal, a la seu de la regidoria de Mobilitat, al Portal de l'Àngel.

A la sortida de la trobada, el portaveu del comitè de vaga del metro, Òscar Sànchez, ha lamentat que l'Ajuntament, que es va comprometre a liderar una taula de negociació amb l'empresa i els sindicats, està demostrant que no té cap interès en desbloquejar el conflicte perquè “està incomplint tots els seus compromisos”.

En aquest sentit, ha subratllat des de la finalització del Mobile World Congress (MWC) fins avui ni l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ni la presidenta de TMB, Mercedes Vidal, han volgut reunir-se amb els representants dels treballadors.

Sànchez ha denunciat que les intenses negociacions que van precedir la vaga del passat mes de febrer coincidint amb la celebració del MWC van ser “impostades” i que rere l'argument que la vaga perjudicava els ciutadans s'amagava només la defensa de les grans empreses amb presència al congrés dels mòbils. “Abans del congrés dels mòbils ens deien que s'havia d'acabar amb el conflicte per no afectar la ciutadania, però ara s'ha vist que només patien per les grans empreses”, ha afirmat.

“En aquests moments ni estem negociant amb l'empresa ni tenim contacte amb l'Ajuntament de Barcelona”, ha assegurat Sànchez.

Per tot això, els sindicats han exigit que tant l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, com la regidora de Mobilitat pressionin la direcció de TMB per tornar a la taula de negociació i buscar una sortida al conflicte.

Sobre un dels punts de conflicte en el nou conveni, l'increment salarial, el sindicalista ha explicat que TMB ha dit als treballadors que el poden assumir sense cap problema però que anirà lligat a variables per objectius, un extrem que els sindicats no estan disposats a acceptar. “Una empresa pública de transport mai de la vida, per la mateixa seguretat dels seus treballadors i, principalment dels usuaris, es pot regir per un salari per objectius en funció dels quilòmetres que recorre cada tren o els passatgers que es mobilitzen”, ha afegit.

Després de les dues jornades de vaga i la manifestació d'aquest matí, els treballadors del metro estan convocats a una assemblea el pròxim 5 de maig on decidiran els pròxims passos a fer. Amb tot, Sànchez ha deixat clar que en l'actual context, l'única sortida que tenen els treballadors passa per continuar amb les vagues i les mobilitzacions.

“Si no canvien molt les coses el conflicte continuarà i s'agreujarà. No hi ha cap més sortida perquè la direcció de TMB o vol parlar sobre el conveni”, ha avisat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia