Societat

Les dutxes socials de Manresa fan 2.760 serveis en 15 mesos

La fundació que gestiona l'equipament diu que és l'únic espai concebut en exclusiva per a la higiene

Un 63% dels usuaris viuen en un pis, però “la seva situació econòmica els impedeix tenir aigua calenta”

S'han atès 209 persones en un any i mig, 36 de les quals són nens
L'entitat sospesa oferir més dies
de dutxa els mesos d'hivern

L'equipament de dutxes socials que es va obrir el gener del 2015 a l'antic edifici de les Germanetes dels Pobres de Manresa ha proporcionat 2.760 serveis en els seus primers quinze mesos i ha atès un total de 209 persones.

Les dades, les ha donat a conèixer la Fundació Germà Tomàs Canet, de l'orde hospitalari de Sant Joan de Déu, que gestiona l'equipament amb el suport i la col·laboració de la Fundació Rosa Oriol i de l'Obra Social La Caixa.

Un dels seus responsables, Paco Gea, va destacar ahir que “el que fa diferents les dutxes de Manresa és que és un espai concebut exclusivament per donar aquest servei concret”. No estan instal·lades dins un alberg o residència, fet que li proporciona “una intimitat que no es troba en altres llocs”.

El servei obre els dilluns i els dijous de quatre a sis de la tarda i atén de mitjana vint persones al dia. Del total d'usuaris, 137 són homes; 36, dones, i 36, nens. Segons detalla la fundació, “un 63% viuen en un pis o una habitació, però la seva situació econòmica fa inviable disposar d'un servei bàsic com és l'aigua calenta”. A banda, “un 20% se'ls pot considerar sense sostre i un 10% són persones que ocupen un habitatge”.

Entre 40 i 50 anys

Els usuaris més freqüents tenen entre 40 i 50 anys (un 34%); un 30%, entre 30 i 40, i un 14%, entre 50 i 60. La resta de franges d'edat tenen percentatges inferiors. Pel que fa a l'àrea geogràfica de procedència, un 27% són de nacionalitat espanyola; un 10%, de la resta d'Europa, un 60%, de diferents països africans, i un 3%, d'Amèrica. Per residència, un 61% viuen a Manresa i el 59% restant, a d'altres municipis del Bages.

La majoria d'usuaris hi arriben derivats de la Fundació Rosa Oriol (31%), els serveis socials de l'Ajuntament de Manresa (20%), Creu Roja (10%) i Càritas (3%). El 36% restant “és molt variat”, indiquen. Tot i això, per ser usuari de les dutxes socials “no fa falta dirigir-se de manera prèvia ni a l'Ajuntament ni a cap entitat social”. N'hi ha prou d'anar-hi i identificar-se.

“El servei cal”

La regidora de Serveis Socials de l'Ajuntament de Manresa, Àngels Santolària, va destacar ahir que la xifra de vint persones de mitjana ateses al dia demostra que “el servei cal”. Malgrat que no és gestionat pel consistori, Santolària va remarcar “la col·laboració estreta” que l'Ajuntament manté amb la Fundació Germà Tomàs Canet, amb la qual hi ha “un diàleg constant”. La regidora es va mostrar “agraïda” que hi hagi entitats que puguin oferir serveis socials i va ressaltar: “El fet important és que no ens trepitgem.” Santolària i Gea van posar sobre la taula la possibilitat de modificar el calendari, que ara està establert en dos dies a la setmana durant tot l'any. “Tenim un fort increment en els mesos d'hivern, però a l'agost hi ha dies amb poca gent”, diu Gea.

27 anys de la fundació

La Fundació Germà Tomàs Canet va néixer el 1989. Actualment, té un equip de més de 40 professionals, presents a Sant Boi de Llobregat, Almacelles i Manresa, i gestiona diferents programes “al servei de les persones més vulnerables”.

Des de final del 2013, gestiona a Manresa l'antiga residència de les Germanetes dels Pobres, un equipament que “permet executar projectes molt diversos en suport a les persones i les famílies més desafavorides, en xarxa amb les entitats i els recursos del territori”.

L'entitat ha posat l'antiga residència a disposició perquè pugui ser un espai de primera acollida per a refugiats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Estudien un projecte per crear pisos amb serveis per a gent gran que faciliti l’accés al lloguer als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol
GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA
Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA