Societat

Temps de Flors, de la platja de Girona al balneari romà

Hi haurà 134 espais ornamentats durant els nou dies del festival, del 7 al 15 de maig

El govern espera que es volti els 200.000 visitants, com en les últimes edicions

Tornarà
a haver-hi
horari nocturn,
els dies 7, 11 i 14

La ciutat de Girona encara ja el tram final dels preparatius que han de portar a una nova edició del festival més popular de la ciutat, el Girona, Temps de Flors. Passada la ressaca de l'estrena de la sisena temporada de Joc de trons, l'Ajuntament i les entitats organitzadores es preparen per rebre l'allau de visitants que, si es repeteixen els números de les últimes edicions –l'alcaldessa, Marta Madrenas, va parlar ahir de 200.000 persones, el doble de la població de la ciutat– , passaran per la ciutat entre el 7 i el 15 de maig. En aquesta edició, la 61a, es podran visitar 134 espais que emmarcaran fins a 179 projectes florals. Com l'any passat, tornarà a haver-hi horari nocturn, fins a la mitjanit, per qui vulgui veure els muntatges des d'una òptica diferent. Serà els dies 7, 11 i 14.

Nous espais

Amb un pressupost total de 400.000 euros, els espais més tradicionals de la mostra tornaran a formar part del recorregut, però la regidora de Promoció Econòmica, desenvolupament local i Turisme, Glòria Plana, va explicar que se n'hi afegeixen de nous. Un cas és el de l'edifici d'origen romà situat al carrer del Riu Galligants, al barri de Sant Pere. Tot just dos mesos i mig després de les excavacions dutes a terme per desvelar la dimensió històrica i patrimonial de les restes arqueològiques de l'edifici, s'obrirà al públic per Temps de Flors. S'hi podran veure murs de l'època romana, quatre arcades de quan va ser la seu del primer hospital de la ciutat, estructures de la necròpoli que hi havia a tocar de la Via Augusta, elements hidràulics dels segles XIII al XVIII i aparells industrials de la draperia Escatllar, que ocupava el recinte el segle passat... Aquest espai serà el marc durant els pròxims mesos d'un balneari urbà a Girona que rebrà el nom d'Aqva Gerunda.

Una altra novetat remarcable és la zona que s'ha anomenant “la platja de Girona”. Es tracta del resultat d'una intervenció paisatgística a la riba del Ter, a prop del GEiEG de Sant Ponç. L'espai s'ha desbrossat i netejat, i forma part del projecte –més global– de l'Ajuntament de Girona d'embellir i arreglar les zones de transició entre l'àmbit urbà i el forestal en punts concrets de la ciutat.

El muntatge floral a la platja fluvial del riu Ter serà a càrrec de les brigades municipals, que han participat de manera activa en la creació de l'espai –l'acció va ser iniciativa de l'arquitecte paisatgista Martí Franch–. La concreció del contingut del projecte floral per al festival, però, no s'ha donat a conèixer en detall, però sí de manera general. En aquest sentit, l'Ajuntament va anunciar ahir un projecte “singular i inèdit” que jugarà amb la idea de platja a través de la instal·lació del mobiliari habitual en aquests espais de lleure. Tot plegat, per convidar els visitants a descobrir aquest nou espai natural a tocar de la ciutat.

LES XIFRES

179
projectes florals
hi ha previstos per a aquesta edició de Temps de Flors. Estaran en un total de 134 espais.
200.000
visitants
espera l'Ajuntament de Girona per a la 61a edició de Temps de Flors, del 7 al 15 de maig.
Educació, esports, gastronomia i oci nocturn

Cinc-cents nens faran un muntatge al carrer Ciutadans

Les escoles participaran de manera activa en aquesta edició del festival. Serà una participació àmplia que anirà des d'activitats que duran a terme en l'àmbit de les aules fins a projectes diversos a l'entorn de la ciutat. En un d'aquests projectes hi participaran uns cinc-cents alumnes de les escoles de la ciutat. A l'entrada dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Girona, al carrer Ciutadans, hi desenvoluparan el projecte De molts colors, branques i flors. Ho promou l'Ajuntament de Girona a través de La Caseta- Serveis Educatius de Girona. Durant els nou dies que dura el festival els escolars aniran construint de manera conjunta una composició floral.

Una altra presència important serà la de l'esport, en el marc de Temps de Flors, però lligada a la certificació de Girona com a destinació de turisme esportiu (DTE). En l'àmbit de l'esport, doncs, el 8 de maig es faran la 4a marxa solidària de Palau Acaps-Girona i la 5a cursa de les Gavarres Astrid-21. L'últim dia de la mostra, el 15, es farà la 15a edició de la marxa popular de Sant Narcís, el Decabike i una jornada de bàsquet matinal per a mainada de 4 a 7 anys. Els establiments de l'Associació d'Hostaleria, Turisme i Restauració de Girona es tornaran a implicar en Temps de Flors, amb una nova edició del #gastroflors. Es tracta d'una iniciativa en què els establiments de l'associació preparen menús gastronòmics amb les flors com a fil conductor. Pel que fa als locals d'oci nocturn, a iniciativa de la Fecasarm, la seva participació continuarà amb el Flors de Nit. Els establiments prepararan aperitius, còctels, tapes, tisanes, dolços, menús i d'altres especialitats elaborades amb flors.

Concursos

Cent cinquanta aparadors i un plànol

El concurs d'aparadors decorats per Temps de Flors és ja tota una tradició de l'esdeveniment, i una mostra de la implicació del comerç gironí en la mostra. Aquest any es fa un pas endavant reconeixent al concurs la seva importància dins l'entramat d'actes. En aquesta edició del concurs d'aparadorisme i decoració interior, la 12a, s'editarà un plànol dels establiments que hi participen, que aquest any seran 152 dels sectors comercial, de restauració i d'allotjament turístic a la ciutat. Serà, doncs, un recorregut complementari que es podrà seguir amb el mapa a la mà, a imatge del mapa dels espais i muntatges florals que cada any s'edita i es distribueix gratuïtament entre els visitants. Es farà també el primer festival floral de curtmetratges exprés. Hauran de ser curts de tres minuts entorn dels espais florals.

Cultura

Música ‘a cappella', òpera, mots i fotografies

El festival Temps de Flors és també cultura.I en aquest aspecte s'han preparat diversos esdeveniments que van des de la fotografia fins a la música, passant per les lletres. Al llarg del festival se celebrarà la 5a edició del Girona A Cappella Festival. El festival de música vocal tornarà a tenir com a epicentre la plaça Independència. La ciutat celebrarà un any més el Dia Europeu de l'Òpera. Serà el 15 de maig en tres trams horaris: les 12, les 17 i les 18 h, a la plaça del Vi. El segon cap de setmana es publicarà el llibre amb les imatges dels projectes florals de l'edició de la mostra. Seran fotos de Joan Altés, i la idea i l'edició són a càrrec de la dissenyadora Lara Pujol. Pel que fa a les lletres, es farà una nova edició del Girona, Mots i Flors. Cartells amb el nom d'una flor n'explicaran l'etimologia i s'hi afegirà un text literari que hi faci referència.

Altres novetats

Muntatges amb sorpresa i un concert de campanes

A part de la visita a les noves restes arqueològiques localitzades a la ciutat fa tot just uns mesos i a la platja fluvial del riu Ter, l'agenda de novetats per a l'edició de Temps de Flors inclou altres atractius. I, en part, envoltats de misteri, ja que s'anuncia que els soterranis de la catedral i les escales de la basílica de Sant Feliu seran aquest any el marc de projectes que aniran més enllà de l'atractiu visual per immergir els visitants en un univers sonor i olfactiu que prometen “suggestiu”. Com s'havia avançat, hi ha previst, a més, un concert de campanes per l'11 de maig, a càrrec del musicòleg i campaner Llorenç Barber. La proposta, de l'Associació de Veïns del Barri Vell, busca posar en relleu el patrimoni històric i cultural que representen els tocs de campanes. Les fonts prendran també protagonisme en alguns projectes florals. Ho seran les dels carrers Argenteria, Nou del Teatre, Ballesteries, Calderers i la Pujada de la Catedral. Es faran intervencions al llarg del camí del Calvari, des del passeig Arqueològic fins a l'ermita. També es vol potenciar la presència del festival als barris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia